Τα διδάγματα από τις συνομιλίες με τα Σκόπια

Είναι καιρός να σταματήσει κάθε συζήτηση για σύνθετη ονομασία

Από τον
Κωνσταντίνο Χολέβα*

Απορώ γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει τον μάταιο διάλογο με τα Σκόπια για το όνομα. Είναι προφανές ότι οι βόρειοι γείτονές μας θολώνουν τα νερά και στην πραγματικότητα δεν έχουν τη διάθεση να ικανοποιήσουν έστω και αυτά τα λίγα που ζητεί επισήμως η ελληνική πλευρά.

Είναι καιρός να σταματήσει κάθε συζήτηση με βάση τη σύνθετη ονομασία. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το εύρος της χρήσης (erga omnes) και η αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων. Η σύνθετη ονομασία είναι μία τελείως εσφαλμένη βάση συζητήσεως. Αν τους χαρίσουμε το ιστορικό όνομα, άρα και την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας, πολύ γρήγορα το Ανω ή το Νέα και οποιοδήποτε άλλο συνθετικό θα φύγει και θα μείνει μόνο ο όρος «Μακεδονία». Και μάλιστα -αυτό είναι το χειρότερο- με την υπογραφή μας.
Πάντως, η επάνοδος του θέματος στο προσκήνιο μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε ορισμένα γεγονότα και να μάθουμε χρήσιμες πληροφορίες.

Συνειδητοποιήσαμε ότι ο λαός μας ούτε αδρανεί ούτε αδιαφορεί για τα εθνικά θέματα παρά την οικονομική κρίση. Τα δύο συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα εξέπληξαν τους πάντες και έδωσαν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα εθνικής αφυπνίσεως. Μάθαμε ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις η απόρριψη της σύνθετης ονομασίας υπερβαίνει το 70%. Ελληνες από όλα τα κόμματα ζητούν μία εξωτερική πολιτική με αξιοπρέπεια και πυγμή.

Συνειδητοποιήσαμε ότι οι ηγέτες του κράτους που διεκδικεί την πλαστή μακεδονική ταυτότητα είναι οι ίδιοι απτές αποδείξεις της κατασκευής εθνοτήτων από το κομμουνιστικό καθεστώς του Τίτο στη Γιουγκοσλαβία. Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι δηλώνει Βούλγαρος, ο νυν πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αποκαλύπτει ότι έχει αλβανική καταγωγή, ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ είχε παππού που δήλωνε Ελληνας και πατέρα που δήλωνε Βούλγαρος. Ολοι αυτοί και πολλοί άλλοι είναι θύματα της βίαιας «μακεδονοποιήσεως», την οποία επέβαλε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς με βία και προπαγάνδα.

Μάθαμε ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς θεωρεί ότι οι βλαχόφωνοι Ελληνες στο κράτος των Σκοπίων είναι μόνο 400, ενώ το 1993 ειδικοί απεσταλμένοι του ελληνικού ΥΠΕΞ τούς είχαν υπολογίσει σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Τις συγκλονιστικές εμπειρίες του από εκείνη την αποστολή κατέγραψε σε άρθρα του ο αείμνηστος Τάσος Μητσόπουλος, τότε συνεργάτης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και αργότερα υπουργός Αμύνης της Κύπρου.

Συνειδητοποιήσαμε ότι η εκκλησιαστική πτυχή του προβλήματος απαιτεί μεγάλη προσοχή. Η Εκκλησία της Ελλάδος ορθώς απορρίπτει κάθε συνεργασία με τη σχισματική «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», αλλά η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία έκανε ορισμένες παράτυπες κινήσεις.
Τα Σκόπια έχουν ανάγκη την ψήφο μας για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκείνοι ας υποχωρήσουν. Λέμε ΟΧΙ στη σύνθετη ονομασία.

*Πολιτικός επιστήμων

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα