«ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ»

Η μεθόδευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα ΣκόπιαΤου πολίτη
Π.Α. Παπαγαρυφάλλου*

Tο κείμενο που ακολουθεί αποτελείται από αποσπάσματα της ομιλίας την οποία έδωσε στην Ελληνοαμερικανική Ενωση ο εκ Καρδίτσης ορμώμενος ομογενής Κρις Σπύρου, στέλεχος των Δημοκρατικών και πρόεδρος της Ενωσης. Η ομογένεια έδινε σκληρό αγώνα στις ΗΠΑ για το όνομα της Μακεδονίας μαχόμενη εναντίον των δύο προέδρων Μπους, που επιμόνως προσπαθούσαν να δοθεί το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια και, μάλιστα, ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τον Οκτώβριο του 1992 ο τότε υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Κλίντον δήλωσε ότι θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως ανεξάρτητο κράτος με τον όρο να μην περιληφθεί και το όνομα της Μακεδονίας.

Στον αγώνα αυτόν της ομογένειας, λέει ο κ. Σπύρου, «επιστρατεύτηκα από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη […] για να αποτρέψουμε την προσπάθεια του Τζ. Μπους» και, εξιστορώντας τα γεγονότα, παραθέτει και τα εξής υπό τον τίτλο: «Ο Δούρειος Ιππος και η κολοσσιαία εθνική προδοσία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη».

Ενώ, λέει ο Σπύρου, οι ομογενείς των ΗΠΑ έδιναν τη μάχη για το όνομα στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και στελέχη της στην Ελλάδα βυσσοδομούσαν για το αντίθετο. Παρασκηνιακά «συζητούσε το σύνθετο όνομα […] και κατασκευάστηκε προσεκτικά ένας σύγχρονος δούρειος ίππος».

Σκαρώθηκε μια ιδιωτική εταιρία με την επωνυμία Manatos & Manatos ως «πρόχειρη ειδική επιτροπή», της οποίας τα μέλη «δεν έμαθα ποτέ», λέει ο κ. Σπύρου, η οποία «ως μισθωτοί αντιπρόσωποι της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον […] εξαπατώντας επιφανείς ομογενείς […] πέτυχαν να αλλάξουν την αρχική θέση του Μ. Κλίντον και έτσι προωθήθηκε η συμβιβαστική λύση με το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια».

Με δόλιες μεθοδεύσεις, αυτή η ιδιωτική εταιρία -μισθωτών αντιπροσώπων- είχε ενεργήσει με τόση πανουργία, ώστε «μπροστά της ο Δούρειος Ιππος έμοιαζε σαν μια ερασιτεχνική εφεύρεση» μας λέει ο επιφανής ομογενής, που κάτι υποψιάστηκε και δεν υπέγραψε την επιστολή που είχαν στείλει οι «μισθωτοί» της ad hoc εταιρίας σε επίλεκτα μέλη της ομογένειας.

Αυτή η επιστολή «ανοίγει τον δρόμο της κολοσσιαίας εθνικής προδοσίας», φέροντας την ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 1993.
«Οταν τη διάβασα προσεκτικά είπα μέσα μου: “Ωρα καλή, Μακεδονία μας”» τόνισε ο κ. Σπύρου. Αυτή η εθνική απάτη, την οποία διέπραξε η ως άνω ιδιωτική εταιρία που άσκησε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας με την έγκριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, άλλαξε τον ρου των πραγμάτων.

«Η μάσκα έπεσε. Στις 7 Απριλίου 1993, επίσημα πια, με επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ […] ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μ. Παπακωνσταντίνου ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται τη συμβιβαστική πρόταση και έτσι αναγνωρίστηκε (γεννήθηκε) η ΠΓΔΜ».
Ολα αυτά -τα προδοτικά- «τα είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση εκείνη την ημέρα, στις 7 Απριλίου 1993, που «η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε την αναγνώριση του νέου κράτους των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία και ένα κομμάτι από την ελληνικότητά μας χάθηκε».
Διαβάζεις και οργίζεσαι, και περιμένεις την Ιστορία να δικάσει τους ενόχους!

*Πρόεδρος Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα