Μια ανάσα από την προδοσία

Η κυβέρνηση, έτοιμη να βάλει την υπογραφή της στη συμφωνία-έγκλημα για τη Μακεδονία

Ο Τσίπρας βαφτίζει «νίκη» την εθνική ήττα και ο Μητσοτάκης (μετά τις έξωθεν πιέσεις)  αλλάζει γραμμή και τον στηρίζει! Παραίτηση-βόμβα του προέδρου των τ. βουλευτών! Τσακώνονται και για τα συλλαλητήριαΗ Θέση μας: Oι Γερμανοί, απειλή για την Ευρώπη

Διαβάστε επίσης:

►Πραξικόπημα στην Ιταλία από ξένους οίκους και Γερμανία

►«Μείωση συντάξεων και με τη Ν.Δ.»!

►Υποπτα «δωράκια» από την τρόικα στην κυβέρνηση

►Ενα «λαβράκι» που δεν είναι… ιχθυοτροφείου

►Η νέα γκάφα της Μαρίας Σπυράκη

►Οι… τουρίστες της ΑΑΔΕ έβγαλαν πάλι λαβράκια

Ετοιμη για τις υπογραφές η κυβέρνηση. Ποια είναι τα υποψήφια ονόματα. Ο Τσίπρας βαφτίζει νίκη την εθνική ήττα

Βήμα βήμα η κυβέρνηση προχωράει στην προδοσία της «Μακεδονίας». Ενώ στη Νέα Υόρκη φάνηκε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών, υπό τον Μάθιου Νίμιτς, έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς οι Σκοπιανοί δέχονταν το «erga omnes» μόνο για το «Μακεδονία του Ιλιντεν», μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν κυρίως από Γερμανία και ΗΠΑ, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ βρέθηκαν ξανά στις Βρυξέλλες και μετά τις συνομιλίες που είχαν δήλωσαν πως οι ίδιοι ολοκλήρωσαν τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις και τώρα το θέμα περνάει στους δύο πρωθυπουργούς για την «τελική συμφωνία».

Ποια θα είναι αυτή κανείς δεν γνωρίζει ακόμη, αφού υπάρχουν «αγκάθια», αλλά ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη έσπευσε να περιγράψει το… έγκλημα που στήνεται σημειώνοντας πως «είναι μεγάλη νίκη να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από τη λέξη Μακεδονία» και προσθέτοντας «κάποιοι ανόητοι λένε “πάτε να δώσετε”. Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε».

Τα ονόματα που συζητιούνται, ωστόσο, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Ελληνα πρωθυπουργό. Το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία), το Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία) και το Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία) είναι αυτά που θέλει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ η κυβέρνηση των Σκοπίων δέχεται το «Μακεδονία του Ιλιντεν», με ακόμη ένα σχετικό όνομα να έχει πέσει στο τραπέζι, όπως έγραψε η «Καθημερινή», το «Μακεδονία του Κρούσοβο». Κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο φαίνεται πως άλλαξε γραμμή (έπειτα από συναντήσεις τόσο με Ευρωπαίους όσο και με τον Αμερικανό πρέσβη) και εκεί που ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση ήρθε να υποστηρίξει πως «είναι δύσκολο να μην περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ».

«Πρόοδος»

Το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις αντιδράσεις που φαίνεται να ξεσηκώνει η διαφαινόμενη συμφωνία ξεπουλήματος του ονόματος «Μακεδονία» (ετοιμάζονται συλλαλητήρια – διαβάστε στην επόμενη σελίδα) έσπευσε να βγάλει non paper στο οποίο ανέφερε ότι «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Ορισμένοι βιάζονται να πουν “χοπ” πριν ακόμα τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Δεν είναι όμως οι «ορισμένοι» που βιάζονται να «πουν χοπ», αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που λίγο πριν είχε δηλώσει πώς μόλις τελειώσουν σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα- «τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Αλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά μία ή δύο φορές με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ το Σάββατο, λίγο μετά το αδιέξοδο στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (κάτι που έγινε στις Βρυξέλλες), ενώ και ο Νικολά Ντιμιτρόφ χθες δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις «βρίσκονται στο τελικό στάδιο» και «ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση». Οι πιέσεις που ασκούνται από ΗΠΑ, Βρυξέλλες και Γερμανία και προς τις δύο πλευρές είναι τεράστιες. Χθες το Βερολίνο μέσω της εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ Μαρία Αντεμπαρ απηύθυνε έκκληση σε Αθήνα και Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» σε ό,τι αφορά τη διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ και να αξιοποιήσουν μια ίσως «ιστορική ευκαιρία», ενώ λίγες ώρες πριν η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φεντερίκα Μοργκερίνι είχε τονίσει ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε να υποστηρίξουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις αυτές».

Εξάλλου, χθες το απόγευμα ο Ν. Κοτζιάς μετέβη στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Κ. Πυλαρινός: Τα βρόντηξε διαμαρτυρόμενος για το ξεπούλημα

Ηχηρή παραίτηση υπέβαλε ο πρόεδρος της Ενωσης Τέως Βουλευτών – Ευρωβουλευτών, Κώστας Πυλαρινός (φωτό), κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό.
Ο πρώην «γαλάζιος» βουλευτής παραιτήθηκε από τη θέση που κατείχε για δεκατρία ολόκληρα χρόνια, επισημαίνοντας ότι η απόφασή του είναι ένα μήνυμα οργής και μια αυτονόητη πράξη καθήκοντος για την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.

«Σεβόμενος την αιματοβαμμένη από θυσίες ιστορία της Μακεδονίας μας, την τιμή και τους 50χρονους αγώνες των συναδέλφων μου, αρνούμαι να παρακολουθώ από τη θέση του προέδρου της Ενωσης τη διαδικασία εκχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας σε σφετεριστές και πλαστογράφους της ιστορίας, οι οποίοι με μεθοδεύσεις επαίσχυντες και δόλιες και τη στήριξη ανεύθυνων παραγόντων της διεθνούς σκηνής, συντηρούν ένα μακροχρόνιο, εις βάρος της Ελλάδος, επεκτατικό αλυτρωτισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πυλαρινός στην επιστολή παραίτησής του.

Μάλιστα, στη γενική συνέλευση της Ενωσης Τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη, εγκρίθηκε ομόφωνα καταδικαστικό ψήφισμα για τη «διαχείριση του Μακεδονισμού».
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως λίγους μόλις μήνες πριν η Ενωση, προς έκπληξη όλων, είχε στηρίξει την κυβέρνηση, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ των χειρισμών της στα θέματα της οικονομίας και χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα θετικά λόγια για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα