Αγρια κόντρα και για τα συλλαλητήρια υπέρ της Μακεδονίας

Ο διοργανωτής των συγκεντρώσεων σε Θεσσαλονίκη – Αθήνα βλέπει κινδύνους από τις ταυτόχρονες κινητοποιήσειςΚόντρα ξεσπά για τα συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Την ώρα που η αποκαλούμενη Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ετοιμάζεται να εξαγγείλει νέες κινητοποιήσεις, με τη μορφή παράλληλων συγκεντρώσεων σε πόλεις της Ελλάδας, στις 6 Ιουνίου, ο διοργανωτής των πολύ επιτυχημένων προηγούμενων συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα Στέργιος Καλόγηρος εκφράζει τις έντονες ενστάσεις του, καταγγέλλοντας ακόμα και πολιτικές βλέψεις ορισμένων που αναλαμβάνουν σχετικές πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα. 

Ο ιδιοκτήτης του Βεργίνα TV, επικεφαλής της επιτροπής για την προάσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας των Σκοπίων, δηλώνει ότι ανέκαθεν ήταν υπέρ των κινητοποιήσεων, αλλά θεωρεί πως οι ταυτόχρονες συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις αυτομάτως θέτουν σε κίνδυνο το κίνημα, αφού οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μία, μεγαλειώδη κινητοποίηση, αλλά θα χωριστούν, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται. Πιστεύει δε ότι αυτοί που υλοποιούν τον εν λόγω σχεδιασμό «μάλλον κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους», που μεταφράζεται σε πιθανό σχηματισμό πυρήνων σε όλη τη χώρα με απώτερο στόχο την κάθοδό τους στις επόμενες εκλογές υπό τη σκέπη της… Μακεδονίας.

Οπως αναφέρει σε συνομιλητές του, θα ήταν προτιμότερο εκείνη την ημέρα όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας, ανεξάρτητα από ιδεολογίες και κομματικές προτιμήσεις, να εκδώσουν ένα ψήφισμα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της Μακεδονίας. Παράλληλα, να προετοιμαστεί μια μεγάλη συγκέντρωση για την Αθήνα, όποτε κριθεί σκόπιμο, για να αποτραπεί η παραχώρηση του ονόματος στους Σκοπιανούς.

Την ίδια ώρα, πάντως, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας σημειώνει για τις κινητοποιήσεις της 6ης Ιουνίου: «Μέσω των συγκεντρώσεων αυτών η Επιτροπή Αγώνα θα επιδιώξει να υπενθυμίσει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι ο ελληνικός λαός έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας και απαιτεί την εφαρμογή τους». Παράλληλα, «ξεκαθαρίζει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία” δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά».

Το παρασκήνιο των πέντε ημερών που έφερε ακόμη πιο κοντά το «ξεπούλημα»

Οι πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Νικολά Ντιμιτρόφ φαίνεται πως λειτούργησαν για τη δημιουργία κλίματος στην ελληνική κοινωνία (και αντίστοιχα) προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις στην προδοσία του ονόματος «Μακεδονία». Κάπως έτσι μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι από το αδιέξοδο της Νέας Υόρκης φτάσαμε στη συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, με τις διαπραγματεύσεις πλέον να αναλαμβάνουν οι πρωθυπουργοί.

Η ελληνική κυβέρνηση καλλιέργησε ένα κλίμα συμφωνίας πριν από τις συνομιλίες των κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη (Πέμπτη – Παρασκευή), θεωρώντας πως οι Σκοπιανοί θα δεχτούν το «erga omnes» για ένα από τα ονόματα που είχε θέσει ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ («Βόρεια Μακεδονία», «Ανω Μακεδονία», «Νέα Μακεδονία») και θα απέμενε μόνο η συνταγματική αναθεώρηση να ξεπεραστεί.
Διαπίστωσε όμως ότι οι Σκοπιανοί αποδέχονταν το «erga omnes» που θέτει η ελληνική πλευρά ως απαραίτητη προϋπόθεση για λύση μόνο για το «Μακεδονία του Ιλιντεν» και κάπου εκεί επήλθε το αδιέξοδο, με τον Μάθιου Νίμιτς να ανακοινώνει, ύστερα από πολλές ώρες διαπραγματεύσεων, ότι «δεν υπήρξε συμφωνία».

Ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Α. Τσίπρα, ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό για τις εξελίξεις, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη αποκάλεσε τους Σκοπιανούς «βόρειους γείτονες», θέλοντας να δείξει ενδεχομένως πως προκρίνει το «Βόρεια Μακεδονία».

Αμέσως, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Ζόραν Ζάεφ και συμφώνησαν να μη χαθεί η ευκαιρία και να συνεχιστούν οι συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Εκεί, όπως ανακοίνωσαν οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, επήλθε συμφωνία σε όλα τα ζητήματα που τους είχαν ανατεθεί από τους πρωθυπουργούς και οι διαπραγματεύσεις περνούν τώρα σε ανώτατο επίπεδο.

Εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες οι Α. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ θα επικοινωνήσουν και πάλι τηλεφωνικά, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντηση των δύο (ίσως στις Πρέσπες το επόμενο Σαββατοκύριακο). Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές φαίνεται ότι δεν τα έχουν βρει τόσο στο «erga omnes» όσο και στο θέμα των συνταγματικών αλλαγών που πρέπει να κάνουν τα Σκόπια.

«Τα γυρίζει» ο Κυριάκος για το όνομα των Σκοπίων

Τα γυριζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Εκεί που έλεγε ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει λύση πακέτο με «erga omnes» και συνταγματική αναθεώρηση, τώρα εκτιμά πως η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ είναι δύσκολο να μην περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
Επιτέθηκε παράλληλα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι συζητούσε την πρόταση των Σκοπίων «Μακεδονία του Ιλιντεν», την οποία χαρακτήρισε «τη χειρότερη δυνατή ονομασία».

«Εμείς βάλαμε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, μιλήσαμε για συμφωνία πακέτο, όχι μόνο της ονομασίας, με αλλαγή Συντάγματος και απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών. Πέραν αυτού, θα τοποθετηθώ όταν θα υπάρξει κάτι συγκεκριμένο, όπως τοποθετήθηκα και όταν ο κ. Τσίπρας με ενημέρωσε ότι συζητούσε το Δημοκρατία του Ιλιντεν, που είναι το erga omnes του αλυτρωτισμού» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση αν δέχτηκε πιέσεις από διεθνείς παράγοντες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: «Δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο και δεν δέχτηκα πιέσεις, ούτε άφησα περιθώριο να μου ασκηθούν πιέσεις. Ο Αμερικανός πρέσβης με ρώτησε την άποψή μου και του την εξέφρασα. Πιστεύω στην επιλογή της ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων στον ευρωπαϊκό κορμό αλλά με όρους και προϋποθέσεις και όχι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων».
Σε ερώτηση τι θα πράξει αν κληρονομήσει το πρόβλημα μετά τις εκλογές, είπε: «Εχουμε ζήσει 20 χρόνια με το Σκοπιανό, θα λυθεί το θέμα όταν κρίνω ότι θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Μπορούμε να περιμένουμε δυο τρία χρόνια ακόμα».

Χρυσή Αυγή κατά Τσίπρα: Να πουλήσει το σπίτι του

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης αναφορικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό εξαπέλυσε η Χρυσή Αυγή, που κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πωλήσει… το σπίτι του και όχι τη Μακεδονία.
«Ο Τσίπρας να δώσει το σπίτι του και το κόμμα του στους Σκοπιανούς, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα του επιτρέψουμε να δώσει το όνομα της Μακεδονίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κόμματος, που επισημαίνει πως το όνομα αυτό «είναι γραμμένο με χρυσά ελληνικά γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα, και μέχρι το τέλος αυτού του κόσμου».

«Παραχώρηση»

Την ίδια ώρα, σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε για το ίδιο θέμα και η Ενωση Κεντρώων, που έστρεψε τα βέλη της κατά της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την ότι επί της ουσίας παραχωρεί τον όρο «Μακεδονία» στα Σκόπια.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη σημείωσε με ανακοίνωσή του ότι η Νέα Δημοκρατία αδιαφορεί πλήρως για το ότι η ίδια η λέξη «Μακεδονία» επιτρέπει στα Σκόπια έπειτα από λίγο να επιστρέψουν στην αδιάλλακτη τακτική τους.

«Κατ’ ουσίαν, παραχωρεί τη λέξη Μακεδονία στα Σκόπια, αν εκλείψουν οι υπόλοιποι αλυτρωτικοί λόγοι», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κόμματος.

Χρυσόγονος για ηττοπαθή λογική

«Ξαναχτύπησε» ο πρώην συριζαίος και νυν ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος (φωτό), στρέφοντας ακόμη μία φορά τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού και χαρακτηρίζοντας «ηττοπαθή» τη λογική «ό,τι πάρουμε θα είναι κέρδος» που ακολουθεί στο ονοματολογικό, ξεκαθαρίζοντας ότι σοβαρή λύση θα υπήρχε μόνο με αλλαγή συντάγματος από τη γείτονα, κάτι που ο ίδιος απέκλεισε.  «Επομένως, λύση -προς το παρόν- δεν φαίνεται», όπως εκτίμησε. Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε «αστεία» τα περί καθαρής εξόδου, με το δημόσιο χρέος να είναι στο 108% του ΑΕΠ, όπως είπε.

Υπέρ του προδοτικού «Ιλιντεν» ο Κούλογλου

Επιμένει ο Στέλιος Κούλογλου (φωτό) στο προδοτικό «Μακεδονία του Ιλιντεν», παρά την πάνδημη καταδίκη της επιεικώς απαράδεκτης πρότασης, και από την αντιπολίτευση αλλά και από τον ελληνικό λαό. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απεμπολώντας τις σαφέστατα αλυτρωτικές συνδηλώσεις του «Ιλιντεν», υπεραμύνθηκε του ονόματος, υποστηρίζοντας πως σημαίνει απλώς… «του Προφήτη Ηλία» και σηματοδοτεί την εξέγερση των σλαβοφόνων κατά των Οθωμανών που κατεπνίγη με τη βοήθεια και της ελληνικής πλευράς. Οπως δε υποστήριξε, η αντιπολίτευση,  επειδή λέει πως δεν αποδέχεται το Ιλιντεν, «άρα αποδέχεται τη Μακεδονία»….

Το προεδρικό «μήνυμα» προς την Αγκυρα για πλήρη σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, καλώντας την Aγκυρα να σεβαστεί πλήρως τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων.
Από την Κρήτη, όπου βρέθηκε για να παραστεί στην 151η επέτειο από την εμβληματική Μάχη του Λασιθίου, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως επιδιώκουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας και με την Τουρκία, αλλά αυτό «προϋποθέτει σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.

Αρα οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης, όπως και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 -οι οποίες δεν αναθεωρούνται ούτε επικαιροποιούνται και είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις, δίχως ν’ αφήνουν, ούτε κατ’ ελάχιστο, περιθώριο για γκρίζες ζώνες- πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές, οπότε και από την Τουρκία».

Την ίδια στιγμή, με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης, η Τουρκία μετατρέπει τη Θράκη σε πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης με έντονα τα στοιχεία του αλυτρωτισμού και της προπαγάνδας. Συγκεκριμένα, ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ φέρεται ότι έχει προγραμματίσει προεκλογική συγκέντρωση και ομιλία στην Κομοτηνή. Θα επισκεφθεί το τουρκικό προξενείο και ακολούθως θα μιλήσει σε μουσουλμάνους της περιοχής, στο κτίριο όπου στεγάζεται η Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί και στην Ξάνθη.

 

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα