Μια 16χρονη στο... Μουντιάλ της Microsoft

Στο Ορλάντο των ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα η Εφη Ζιώτα, που αρίστευσε στον πανελλήνιο διαγωνισμό πληροφορικής

Από την
Κέλλυ Φαναριώτη

Την ευκαιρία να αναμετρηθεί με τους καλύτερους του κόσμου, διεκδικώντας μια θέση στο πάνθεον της τεχνολογίας, θα έχει η 16χρονη Eφη Ζιώτα από την Καβάλα, που πριν από λίγες ημέρες διακρίθηκε κερδίζοντας το πολυπόθητο εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Microsoft που θα διεξαχθεί τέλη Ιουλίου στο Ορλάντο των ΗΠΑ.

Η 16χρονη μαθήτρια κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό «Microsft Office Specialist» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου και αυτή την περίοδο ετοιμάζεται πυρετωδώς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο οποίο θα διαγωνιστεί ανάμεσα στους 140 καλύτερους του κόσμου.

«Eμαθα για τον διαγωνισμό από τον καθηγητή μου Παναγιώτη Ασλανίδη, ο οποίος πίστεψε εξαρχής σε εμένα, κι έτσι αποφάσισα να πάρω μέρος. Δεν περίμενα πως θα βγω πρώτη, αλλά συνειδητοποίησα πως οι κόποι ανταμείβονται κι αυτό είναι ένα μάθημα που θα με ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου» λέει η ίδια στη «δημοκρατία».

Η προετοιμασία για τον διαγωνισμό της Αθήνας διήρκεσε πέντε μήνες και περιελάμβανε αρκετά μαθήματα, ειδικά τεστ αλλά και πολύ διάβασμα τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, όπως λέει, ήταν μια ευχάριστη διαδικασία και δεν ένιωσε σε καμία περίπτωση να πιέζεται ή να παραμελεί τα μαθήματα του σχολείου της. Αλλωστε, η πληροφορική είναι ένας τομέας με τον οποίο έχει αποφασίσει ότι θα ασχοληθεί επαγγελματικά.

«Από τα δεκατέσσερά μου συνειδητοποίησα πόσο πολύ αγαπώ αυτόν τον τομέα. Πλέον, έχοντας κάνει αρκετά μαθήματα και έχοντας καταλάβει τι ακριβώς είναι η πληροφορική, την αγάπησα ακόμη πιο πολύ. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μου κινεί τόσο πολύ το ενδιαφέρον όσο οι υπολογιστές» σημειώνει. Αυτές τις ημέρες η Εφη προετοιμάζεται για τις εξετάσεις του σχολείου, καθώς είναι μαθήτρια της β' λυκείου και σε λίγο καιρό θα αρχίσει με τον καθηγητή της μαθήματα προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στις ΗΠΑ. «Ανυπομονώ να πάω, γιατί θα είναι εμπειρία ζωής. Δεν αγχώνομαι, διότι θεωρώ το στρες μεγάλο εχθρό για έναν διαγωνιζόμενο. Είμαι έτοιμη να αρχίσω την προετοιμασία και να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό» λέει με σιγουριά.

Εχοντας καταφέρει κάτι σπουδαίο σε τόσο μικρή ηλικία, η 16χρονη δίνει το δικό της μήνυμα σε συνομηλίκους της. Οπως λέει, ιδιαίτερη σημασία έχει για κάποιον να δοκιμάζεται σε διάφορους τομείς ώσπου να βρει εκείνον στον οποίο έχει κλίση. «Ολοι κάπου έχουμε μια έφεση. Βέβαια, από μόνο του το ταλέντο δεν αρκεί, αλλά απαιτείται και επίμονη προσπάθεια. Πλέον μπορώ να πω με σιγουριά ότι ένας άνθρωπος που προσπαθεί σκληρά και αξίζει στο τέλος πετυχαίνει».