Εθνικιστικό ντελίριο από τους Σκοπιανούς

Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις που μαρτυρούν ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ έχουν μπλοκάρει τα τελευταία 24ωρα, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους των Σκοπίων το Σάββατο για να διαδηλώσουν κατά της αλλαγής της ονομασίας της χώρας τους.Με έντονες δόσεις εθνικισμού, και βέβαια πολλές προκλήσεις κατά της Ελλάδας, το πλήθος κρατούσε σημαίες και πλακάτ με μηνύματα όπως «Το όνομά μας είναι Μακεδονία» και «Η Μακεδονία θα νικήσει». Ενώ, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι υποστηρικτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE δεν φώναζαν μόνο «όχι» στην αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ, αλλά παράλληλα απαίτησαν πρόωρες εκλογές, εξαιτίας της κακής κατάστασης της οικονομίας.

«Είμαι απογοητευμένος που διαπραγματεύονται να αλλάξουν το όνομά μας» δήλωσε στο Reuters ο Κίριλ Στογιανόφσκι, ένας 41χρονος λογιστής που συμμετείχε στη διαδήλωση. Προσθέτοντας ακόμη πως «το όνομά μας δεν πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να ξέρουν ότι θα μπούμε στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. τα επόμενα 10-15 χρόνια, γιατί το κάνουν αυτό;».

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μικόφσκι ζήτησε να γίνουν πρόωρες εκλογές την επόμενη χρονιά. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, είπε ότι ο Ζάεφ θα κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά, από την οποία δεν υπάρχει γυρισμός, και τόνισε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση του κόμματος σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό. «Είμαστε ενάντια στην όποια αναθεώρηση του συντάγματος με στόχο την αλλαγή του ονόματός μας» υπογράμμισε. Χαρακτήρισε το συλλαλητήριο την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση και ζήτησε να γίνουν πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο.

Ζήτησε ακόμη να αναλάβει το «τιμόνι» της χώρας κυβέρνηση τεχνοκρατών έως τις εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι δεν έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση, ενώ σε προκλητικό βίντεο συμπαράστασης που απέστειλε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν εξήρε τους «σοφούς και θαρραλέους ηγέτες του κόμματος, που δεν λυγίζουν υπό την πίεση των ξένων δυνάμεων».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα