Αγιοκατάταξη με «ίντριγκες»

Οι «ιερές» κόντρες μεταξύ Αθήνας – Φαναρίου σημάδεψαν τους εορτασμούς για τον όσιο Ιάκωβο Τσαλίκη στην ΕύβοιαΠροεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με την παρουσία 30 μητροπολιτών, δεκάδων μοναχών και χιλιάδων πιστών τελέστηκε η επίσημη αγιοκατάταξη του αγίου Ιακώβου στη Μονή του Οσίου Δαυίδ, στην Εύβοια. Με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος, που εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, οι Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπος και Σηλυβρίας Μάξιμος και ο επιχώριος μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος. 

Χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν από το Σάββατο το Μοναστήρι του Οσίου Δαβίδ στον Δήμο Ελυμνίων της Βόρειας Εύβοιας για να υποδεχτούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος χοροστάτησε στον Μεγάλο Εσπερινό, κατά τη διάρκεια του οποίου αναγνώστηκε η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη αγιοκατάταξης του Οσίου Ιακώβου (του πρώην ηγουμένου της μονής, Ιάκωβου Τσαλίκη).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος διάβασε τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, ο οποίος τελικά δεν παρέστη στην εκδήλωση. Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στους τελευταίους όσιους γέροντες της Εκκλησίας μας Πορφύριο, Παΐσιο και Ιάκωβο, τους οποίους -όπως ανέφερε- γνώρισε προσωπικά ως μητροπολίτης. Επίσης μίλησε και για τον γέροντα Αμφιλόχιο Μακρή της Πάτμου, τονίζοντας ότι η περίπτωση της αγιοκατάταξής του μελετάται από την αρμόδια Συνοδική Επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησαν ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης. Το «παρών» έδωσαν ακόμα ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, βουλευτές του νομού, η επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου και πολλοί μητροπολίτες.

Ο όσιος Ιάκωβος (Τσαλίκης) έζησε επί σαράντα ολόκληρα χρόνια στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ. Γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1920 στο Λιβίσιο της Μικράς Ασίας. Σε ηλικία 32 ετών έγινε δόκιμος μοναχός, ενώ το 1952 χειροτονήθηκε ιερέας στη Χαλκίδα. Το 1975 ο γέροντας Ιάκωβος ανέλαβε το πηδάλιο της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ έως και τον θάνατό του, τον Νοέμβριο του 1991.

Συναντώνται σήμερα σε ψυχρό κλίμα Ιερώνυμος – Βαρθολομαίος

Ψυχρό, παρά τις θερμοκρασίες της εποχής, φαίνεται το κλίμα ανάμεσα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο δεύτερος απουσίασε τελικά από τις εκδηλώσεις για την αγιοκατάταξη του αγίου Ιακώβου Τσαλίκη στην Εύβοια πυροδοτώντας, όπως ήταν φυσικό, ποικίλες συζητήσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους.

Σήμερα το πρωί στις 10 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου στην οδό Αγίας Φιλοθέης, για να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι το Φανάρι και η Αθήνα διάγουν την καλύτερη περίοδο των διμερών τους σχέσεων. Και πέρυσι τον Ιούνιο με την ευκαιρία διεθνούς συνεδρίου στην Αθήνα ο κ. Βαρθολομαίος είχε επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και το κλίμα ήταν εξίσου παγερό, όπως και στο τετ α τετ που είχαν στη διάσκεψη του υπουργείου Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή τον Οκτώβριο του 2017. «Αγκάθι» παραμένει η υπόθεση του κτήματος Προμπονά, που έχει πάρει την άγουσα των δικαστηρίων, καθώς η Αρχιεπισκοπή έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά του Φαναρίου, με την υπόθεση να συζητείται στις 12 του μήνα.
Επιπλέον πολλοί εκκλησιαστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η παρουσία του επισκόπου Αμορίου Νικηφόρου, ηγουμένου της Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη, που έχει αναλάβει την υπόθεση του κτήματος Προμπονά, στη συνοδεία του Βαρθολομαίου, προκάλεσε επιπλέον ενόχληση στον κ. Ιερώνυμο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα