Μήνυμα «Καταιγίδα» στην Αγκυρα!

Σε εξέλιξη από χθες η ετήσια άσκηση μεγάλης κλίμακας του Πολεμικού Ναυτικού στο ΑιγαίοΗ «Καταιγίδα»… σαρώνει από χθες το Αιγαίο, με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής και ισχύος στην Αγκυρα. Η άσκηση «Καταιγίς 2018» είναι η ετήσια άσκηση μεγάλης κλίμακας του Π.Ν., και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στην περιοχή του κεντρικού, βόρειου και βορειοανατολικού Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή του συνόλου των μονάδων που βρίσκονται σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα. 

Παράλληλα, οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού που παίρνουν μέρος στην άσκηση θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν και με άλλες μονάδες από τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία αποδεικνύοντας το υψηλότατο επίπεδο συγχρονισμού των κινήσεων στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Το Σάββατο ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, παρακολούθησε την παρουσίαση της άσκησης η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Σχολής Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής (ΣΕΝΤ), στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά. Χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΝ, επέβη στη φρεγάτα «Σαλαμίς», που συμμετέχει στην άσκηση.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε για την εξέλιξη της άσκησης και παρακολούθησε εκτέλεση πυρών κατά εναέριου στόχου (ανεμούριο) στο πεδίο βολής Ανδρου. Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι η διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων και η επίδειξη της ισχυρής ναυτικής παρουσίας στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, την ώρα που η Αγκυρα αμφισβητεί ποικιλοτρόπως την ελληνικότητα του Αρχιπελάγους.

Επίσης, προβλέπονται η εκτέλεση πολλαπλών αντικειμένων στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης της διακλαδικής συνεργασίας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η δοκιμή ειδικών σχεδίων, και η εφαρμογή πειραματικών και καινοτόμων τακτικών. Την ερχόμενη Παρασκευή η άσκηση θα ολοκληρωθεί με τον κατάπλου των πολεμικών πλοίων σε νησιά του Αιγαίου, τα οποία θα μπορούν να επισκεφθούν οι κάτοικοι, ενώ επίκεντρό της θα είναι τα Ψαρά.

Σήμερα το μεσημέρι πιθανότατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφθεί το Πεντάγωνο για να ενημερωθεί από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για τη μεγάλη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού.

Προκαλεί με τον «Πορθητή» η Τουρκία

Νοτιοδυτικά της Χίου, στα διεθνή ύδατα, έπλευσε το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής», το οποίο κατά τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και γαμπρό του Ερντογάν θα κάνει έρευνες για κοιτάσματα στη Μεσόγειο. Το τουρκικό γεωτρύπανο, το οποίο συνοδεύεται από μια κορβέτα, κατευθύνεται προς την Αττάλεια, υπό τη συνεχή παρακολούθηση του ελληνικού συστήματος επιτήρησης.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ κατά τον απόπλου του από τον Βόσπορο ανακοίνωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά η διαδικασία γεώτρησης στη Μεσόγειο. Με στόμφο ανέφερε ακόμη ότι το όνομα «Πορθητής» δόθηκε προκειμένου να αναβιώσει η ισχυρή κληρονομιά της Τουρκίας. Ο Τούρκος υπουργός ευχήθηκε μια μέρα η Τουρκία να αναζητήσει πετρέλαιο και στο Αιγαίο και στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ αναφερόμενος στους τουρκικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς είπε ότι αυτό το καλοκαίρι θα γίνει η πρώτη γεώτρηση, βάθους 2.600 μέτρων, στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Το νεοαποκτηθέν τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο διαφημίστηκε σε υπερθετικό βαθμό από τους Τούρκους, σε μια προσπάθεια να δείξουν στο εσωτερικό της χώρας ότι είναι ικανοί να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα