Σωτήρια και στα γεράματα η γυμναστική

Ενίσχυση των πνευματικών δεξιοτήτων και με λίγο περπάτημαΑπό τη
Ρίτα Μελά

Η γυμναστική είναι ένας από τους ισχυρότερους «συμμάχους» των ηλικιωμένων, καθώς όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν τόσο τη σωματική ενδυνάμωση όσο και την πνευματική, καταλήγοντας στο ρητό των αρχαίων Ελλήνων «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ».

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει ακόμη μία μεγάλη μελέτη, σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Neurology: Clinical Practice». Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Miller του πανεπιστημίου του Μαϊάμι επανεξέτασαν 98 ήδη δημοσιευμένες έρευνες για πάνω από 11.000 ηλικιωμένα άτομα με μέσο όρο 73 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι γυμνάζονταν τουλάχιστον 52 ώρες το εξάμηνο (δηλαδή περίπου μία ώρα ανά συνεδρία) είχαν βελτιώσει τις πνευματικές δεξιότητές τους.

Οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν συγκεκριμένες, σημαντικές αλλαγές ως προς την πνευματική οξυδέρκεια, όπως βελτιώσεις στην ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών ή στον χρόνο που χρειάζονταν για να φέρουν εις πέρας μια δουλειά, ως προς την ανώτερη εκτελεστική λειτουργία ή την ικανότητα διαχείρισης του χρόνου, εστίασης της προσοχής και επίτευξης στόχων.

Να σημειωθεί ότι επί του συνόλου του δείγματος το 59% ήταν υγιές, το 26% είχε ήπια γνωστική εξασθένηση που μπορούσε να θεωρηθεί πρόδρομη φάση για την εκδήλωση νόσου Αλτσχάιμερ, το 15% ήταν διαγνωσμένο με άνοια και το 58% του συνόλου δεν αθλούνταν τακτικά.
Από αυτούς που γυμνάζονταν η συχνότερη μορφή άσκησης ήταν η αερόβια άθληση, όπως το περπάτημα. Σε μερικές μελέτες είχε γίνει συνδυασμός αερόβιας άσκησης με πρόγραμμα ενδυνάμωσης ή αντίστασης.Τελικά, οποιαδήποτε μορφή άσκησης είχε οφέλη για τη μνήμη στους ηλικιωμένους, με τις επιδράσεις της να εκτείνονται ακόμα και στα άτομα που είχαν ήδη εδραιωμένη άνοια.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, «η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, περιλαμβανομένου του εγκεφάλου. Επιπλέον, παράγονται ενδορφίνες, φυσικές χημικές ουσίες που αυξάνουν την ευχαρίστηση και την κινητοποίηση. Αυτό γενικότερα συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής του ατόμου και της οπτικής του για τα πράγματα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα