Μην υποτιμά κανείς την οργή του λαού!

Οσοι κρίνουν τέτοιες διαμαρτυρίες με αθηνοκεντρική λογική είναι βαθιά νυχτωμένοι!Από τον
Δημήτρη Ριζούλη

Αμέσως μετά το τέλος των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία έσπευσαν οι γνωστοί διαμορφωτές κοινής γνώμης της Αριστεράς να ακυρώσουν το λαϊκό μήνυμα και να υποτιμήσουν τη διαμαρτυρία με απαξιωτικές αναφορές. Αν πράγματι τα πιστεύουν όλα αυτά, τόσο το χειρότερο για τους ίδιους. Γιατί όποιος αδυνατεί να αντιληφθεί τον σφυγμό και τις ευαισθησίες της κοινωνίας είναι πολιτικά τελειωμένος.

Τα προχθεσινά συλλαλητήρια σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν εντυπωσιακά σε συμμετοχή και παλμό. Κάποια άλλα ήταν ελαφρώς υποτονικά και ένα δυο κατώτερα του αναμενόμενου. Ομως δεν κρύβεται εκεί η ουσία. Το πρωτοφανές εγχείρημα της διοργάνωσης ταυτόχρονων συγκεντρώσεων σε τόσες πόλεις, και μάλιστα αρκετές εξ αυτών γειτονικές, συνιστά ιστορικό γεγονός. Ποτέ ξανά στα χρονικά δεν συνέβη κάτι ανάλογο. Ουδείς τόλμησε ούτε να το σκεφτεί. Κι όμως! Εγιναν και τα 24, και τα περισσότερα πέτυχαν.

Οσοι κρίνουν τέτοιες διαμαρτυρίες με αθηνοκεντρική λογική είναι βαθιά νυχτωμένοι και δεν έχουν ιδέα για όσα συμβαίνουν εκτός των τειχών της Αττικής. Για πόλεις όπως η Βέροια, οι Σέρρες, η Καστοριά, η Λάρισα, η Καβάλα είναι σπάνιο να γεμίζει η κεντρική πλατεία στην εποχή μας και, όταν αυτό συμβαίνει, συνιστά γεγονός πρώτου μεγέθους. Οι 5.000 διαδηλωτές της Πέλλας μπορεί να ακούγονται… λίγοι για τους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών και τα κομματικά στελέχη που σιτίζονται στα γραφεία της πρωτεύουσας, όμως για την τοπική κοινωνία είναι συγκλονιστικός αριθμός.

Η άλλη Ελλάδα, αυτή της περιφέρειας, έχει διαφορετική ιεράρχηση της «ατζέντας» από τους Αθηναίους και (εν μέρει) τους Θεσσαλονικείς. Αυτή η Ελλάδα διαδήλωσε προχθές και το έκανε αγνά, ασύντακτα και χωρίς σκοπιμότητα. Οι χιλιάδες που συμμετείχαν, να είστε βέβαιοι, μετέδωσαν σε πολλούς ακόμα τη σπίθα της αντίδρασης, αφού στις μικρότερες κοινωνίες η ζύμωση είναι πολύ μεγαλύτερη και το γενικότερο κλίμα μεταφέρεται πιο εύκολα.

Από προχθές το κλίμα στις περισσότερες πόλεις της χώρας είναι πολύ βαρύ για τους κυβερνώντες και όσους συνυπογράψουν την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας. Η οργή που εκδηλώθηκε, σε άλλες περιπτώσεις έντονα και σε άλλες πιο σιωπηρά, θα γιγαντωθεί όσο περνούν οι μέρες και διαδίδεται από στόμα σε στόμα το κεντρικό μήνυμα των συλλαλητηρίων. Οι συριζαίοι συνεχίζουν το λάθος που έκαναν και στα προηγούμενα συλλαλητήρια, υβρίζοντας και υποτιμώντας τους απλούς πολίτες που συμμετείχαν… Η απαξίωση μεγάλης μερίδας Ελλήνων, και κυρίως εκείνων της περιφέρειας που δικαίως νιώθουν ξεχασμένοι από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, μπορεί να αποδειχτεί το μεγαλύτερο και καθοριστικότερο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο, λοιπόν, και αν ορισμένα μέσα ενημέρωσης απομονώνουν εικόνες (δείχνοντας φωτογραφίες από την προετοιμασία των συλλαλητηρίων) για να αποδείξουν ότι η συμμετοχή ήταν μικρή, όσο και αν διάφοροι σχολιαστές και αρθρογράφοι προσβάλλουν το εθνικό συναίσθημα του απλού κόσμου θέλοντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις, αυτοί που πήγαν στα συλλαλητήρια γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβη. Δεν είναι οι πρώτη φορά, άλλωστε, που είδαν τα κανάλια να τους γυρνούν την πλάτη κρύβοντας την αλήθεια. Το ξέρουν πλέον το έργο, το έχουν δει πολλές φορές και δεν πτοούνται. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν άλλους κώδικες επικοινωνίας και αντίδρασης. Αυτούς που δεν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τα αθηνοκεντρικά κόμματα.

Αλλο ένα στοιχείο που δεν μέτρησαν οι «αναλυτές» των Αθηνών είναι τα τοπικά χαρακτηριστικά των συγκεντρώσεων. Για παράδειγμα, όπου οργάνωνε το συλλαλητήριο ο δήμος πέραν της κινητοποίησης για να μαζευτεί ο κόσμος έγιναν και… αντισυγκεντρώσεις. Από ποιους; Μα φυσικά από τους αντιπάλους των δημάρχων που δεν ήθελαν να τους χαρίσουν μια επιτυχία μόλις έναν χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές. Επίσης, όπου ο μητροπολίτης είναι υποτονικός, ο λαός σχεδόν απείχε. Δεν πείστηκε να κατεβεί στην πλατεία από έναν ιεράρχη που δεν εμπνέει. Τέλος, εκεί που η διοργάνωση έγινε από ομάδες και συλλόγους με μικρή επιρροή, ήταν λογικό η συμμετοχή να είναι σχεδόν συμβολική.

Σε καθεμία από τις 24 περιοχές υπήρχαν τέτοιοι ιδιαίτεροι λόγοι που επηρέασαν τη λαϊκή συμμετοχή. Κι όμως, παρ’ όλα αυτά το τελικό αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Οσα κόμματα δεν εκτιμήσουν σωστά το προχθεσινό μήνυμα θα την πατήσουν άγρια!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα