ΕΝΦΙΑ: Οι 86 δήμοι με αύξηση έως 30%

Παραδείγματα με τα φουσκωμένα χαράτσια – Τι αλλάζει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«Φωτιά» βάζει και το πολυνομοσχέδιο που δίνει χαριστική βολή σε συνταξιούχους, μισθωτούς και ΤαμείαΗ Θέση μας: Καθαρή έξοδος από την κοινωνία

Διαβάστε επίσης:

►Η ψυχή του Παναθηναϊκού, ο τεράστιος Παύλος Γιαννακόπουλος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών

►«Παρούσες» το κιτς, το ΠΑΣΟK και το Jason – Aντιγόνη

►Απολογία του Γερμανού πρέσβη για τη ναζιστική θηριωδία στο Δίστομο

►Επικυρώθηκε η «καμπάνα» στον Γεωργίου

►Τι έκανε το Air Force One στη Σούδα

►G7: «Παιχνίδι» εξουσίας από τη Frau Μέρκελ!

 Εκτίναξη του ΕΝΦΙΑ 30% σε 86 περιοχές!

Αδικημένες οι λαϊκές γειτονιές, μια και οι αντικειμενικές αξίες ενδέχεται να αυξηθούν έως και 50% από τα σημερινά επίπεδα

Φωτιά» θα πάρει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για περίπου 1.000.000 φορολογουμένους που κατοικούν σε 86 περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης κ.α.

Οι 250 ιδιώτες εκτιμητές κατάφεραν να καταλήξουν (!) στο ότι οι αντικειμενικές τιμές (τιμές ζώνης) στις λαϊκές περιοχές θα πρέπει να αυξηθούν από τα επίπεδα των 600 – 1.000 ευρώ ανά τ.μ. που βρίσκονται σήμερα και να καταλήξουν πάνω από τα 750 και μέχρι τα 1.200 ευρώ ανά τ.μ.! Στις περιοχές αυτές, αν τελικά εγκριθούν οι προτεινόμενες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών κατά 10% – 50%, ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί μέχρι και πάνω από 30%.

Συγκεκριμένα:
Σε όσες περιοχές ισχύουν σήμερα τιμές ζώνης από 600 έως 750 ευρώ, ο συντελεστής προσδιορισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,8 ευρώ ανά τ.μ. Οι αυξήσεις που προωθούνται θα ανεβάσουν τις τιμές σε επίπεδα άνω των 750 ευρώ, όπου στην κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ισχύει συντελεστής φόρου 2,9 ευρώ ανά τ.μ.

Θα ανεβάσουν τις τιμές

Σε όσες περιοχές ισχύουν σήμερα τιμές ζώνης από 750 έως 1.000 ευρώ, ο συντελεστής προσδιορισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,9 ευρώ ανά τ.μ.
Οι αυξήσεις που προωθούνται θα ανεβάσουν τις τιμές σε επίπεδα άνω των 1.000 ευρώ, όπου στην κλίμακα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ ισχύει συντελεστής φόρου 3,7 ευρώ ανά τ.μ. Συνεπώς στις περιοχές αυτές ο κύριος ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί κατά περίπου 30%.

 Παραδείγματα για το νέο χαράτσι

1. Διαμέρισμα πρώτου ορόφου 80 τ.μ. στη Δραπετσώνα. Η τιμή ζώνης ανέρχεται σήμερα στα 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με τις αλλαγές η τιμή ζώνης θα φτάσει τα 780 ευρώ / τ.μ. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στην αλλαγή κλιμακίου για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ από 2,8 σε 2,9. Ο ΕΝΦΙΑ από 224 ευρώ θα φθάσει τα 232 ευρώ.
2. Διαμέρισμα πρώτου ορόφου 80 τ.μ. στο Κάτω Παγκράτι. Η τιμή ζώνης ανέρχεται σήμερα στα 1.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Με τις αλλαγές η τιμή ζώνης θα φτάσει τα 1.600 ευρώ / τ.μ. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στην αλλαγή κλιμακίου για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ από 3,7 σε 4,5. Ο ΕΝΦΙΑ από 296 ευρώ θα φθάσει τα 360 ευρώ.
3. Διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη (5ο διαμέρισμα). Η τιμή ζώνης ανέρχεται σήμερα στα 2.450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με τις αλλαγές η τιμή ζώνης θα φτάσει τα 2.600 ευρώ / τ.μ. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στην αλλαγή δύο κλιμακίων και ο ΕΝΦΙΑ από 710 ευρώ θα φτάσει στα 900 ευρώ.

Οι κάτοικοι που θα την «πληρώσουν» σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Τον βίο αβίωτο θα κάνουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε λαϊκές περιοχές, καθώς οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τις ήδη διογκωμένες φορολογικές υποχρεώσεις τους. Οι Δήμοι Αττικής και Θεσσαλονίκης με περιοχές όπου υπάρχουν τιμές ζώνης μεταξύ 600 και 1.000 ευρώ ανά τ.μ., οι οποίες κινδυνεύουν με αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, είναι οι εξής:

• Περιφέρεια Αττικής: Αγία Βαρβάρα, Αγιος Δημήτριος, Αγιοι Ανάργυροι, Αθήνα, Αιγάλεω, Βύρωνας, Γαλάτσι (μόνο μία ζώνη), Δάφνη (μόνο μία ζώνη), Ιλιον, Καλλιθέα (μόνο μία ζώνη), Καματερό, Μεταμόρφωση, Μοσχάτο (μόνο μία ζώνη), Νέα Ιωνία (μόνο μία ζώνη), Νέα Σμύρνη, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ταύρος και Χαϊδάρι.

• Ανατολική Αττική: Αγιος Κωνσταντίνος, Ανθούσα, Αρτέμιδα, Αυλώνας, Αφίδνες, Αχαρνές, Καλύβια Θορικού, Κερατέα, Κορωπί, Λαύριο, Μαραθώνας, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Νέα Μάκρη (μόνο μία ζώνη), Παιανία, Σπάτα-Λούτσα (μόνο μία ζώνη).

• Δυτική Αττική: Ανω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Βίλια, Ελευσίνα, Ζεφύρι, Μάνδρα, Μέγαρα – Νέα Πέραμος και Φυλή.

• Πρώην Νομαρχία Πειραιά: Αγιος Ιωάννης Ρέντης, Αίγινα, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Μέθανα, Νίκαια, Πειραιάς, Πέραμα, Πόρος, Σαλαμίνα και Τροιζήνα.

• Πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης: Αγιος Αθανάσιος, Ασπροβάλτα, Αμπελόκηποι, Βασιλικά, Ελευθέριο – Κορδελιό, Επανομή, Ευκαρπία, Εύοσμος, Εχέδωρος, Θερμαϊκός, Θέρμη, Θεσσαλονίκη, Κουφάλια, Λαγκαδάς, Μενεμένη, Μηχανιώνα, Μίκρα, Νεάπολη, Πεύκα (Ρετζίκι), Πολίχνη, Πυλαία, Ρεντίνα, Σταυρούπολη, Συκιές, Τριανδρία (μόνο μία ζώνη), Χαλάστρα, Χαλκηδόνα, Χορτιάτης και Ωραιόκαστρο.

Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα εάν θα υπάρξει παρέμβαση στο ύψος του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου.

Το επικρατέστερο σενάριο αφορά αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τα 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας στο όριο των 250.000 ευρώ, χωρίς παράλληλη παρέμβαση στους συντελεστές του βασικού φόρου.

«Ντόμινο» για δεκαέξι φόρους και επιβαρύνσεις

Μια σειρά από φόρους και χαράτσια που επιβάλλονται στα ακίνητα θα αναπροσαρμοστούν μαζί με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Οι κατηγορίες των φόρων είναι οι εξής:

• Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων.
• Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιόχρηση επαγγελματικής στέγης.
• Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
• Το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
• Ο ΦΠΑ 24%, που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων τα οποία δεν αποτελούν πρώτη κατοικία. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
• Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.
• Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.
• Ο δημοτικός φόρος, που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
• Ο φόρος δωρεάς ακινήτων.
• Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων.
• Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων.
• Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
• Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων.
• Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.
• Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.
• Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15%, που επιβάλλεται σε υπεράκτιες εταιρίες.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα