Καμμένος: Δεν συμφωνούμε, καταψηφίζουμε

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπονομεύσει την κυβερνητική σταθερότητα και εκτίμησε ότι η νέα ονομασία δεν θα περάσει στα ΣκόπιαΡεπορτάζ
Θοδωρής Λαπαναΐτης

Tη δέσμευση πως θα καταψηφίσει εντός της Βουλής τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων, λόγω της σύνθετης ονομασίας, επαναβεβαίωσε ο Πάνος Καμμένος, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι δεν θα υπονομεύσει την κυβερνητική σταθερότητα, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη διαπραγματευτική τακτική Τσίπρα και Κοτζιά.

Με έκτακτη συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι η συμφωνία που είναι στο τραπέζι περιέχει τους όρους της συμφωνίας Καραμανλή το 2008, όπως το «erga omnes» και η σλαβική καταγωγή της γλώσσας, λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχε το κομμάτι του ονόματος Μακεδονία δεν θα δεσμευόμαστε (σ.σ.: ότι δεν θα καταψηφίζαμε)».

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. εκτίμησε ότι λόγω ακριβώς αυτών των όρων δεν θα μπορέσει να κάνει αποδεκτή τη συμφωνία η πλευρά των Σκοπίων και ως εκ τούτου είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να βάλουν οι ΑΝ.ΕΛ. «τρικλοποδιά» στην «Ελλάδα που διαπραγματεύεται».

Εκτός Μνημονίου

Ο υπουργός Αμυνας άφησε ανοιχτό, με βάση τις προβλέψεις του χρονοδιαγράμματος της συμφωνίας, να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή μετά τις επόμενες εκλογές το 2019. «Αν δεν αναγκαστούμε να έρθουμε σε σύγκρουση με τις αρχές μας, δεν υπάρχει λόγος να υπονομεύσουμε την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις (σ.σ.: με τους δανειστές) πάνε εξαιρετικά καλά. Μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα θα έχει βγει από την εποχή των Μνημονίων για πάντα».

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος πρόσθεσε και έναν δεύτερο λόγο για να συνεχίζει να στηρίζει την παρούσα κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν και άλλα εθνικά θέματα «το ίδιο σημαντικά με τη Μακεδονία», που έχουν να κάνουν με την ανακήρυξη της ΑΟΖ και την επέκταση των χωρικών υδάτων, για να μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο πλούτο της.

Πάντως, στην περίπτωση που η συμφωνία φτάσει προς επικύρωση στη Βουλή ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να επανατοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις σε σχέση με την απόφαση του 1992 και τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Μηνύματα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πάνος Καμμένος κάλεσε τις άλλες δυνάμεις, και ιδιαίτερα τη Ν.Δ., να τοποθετηθεί καθαρά για το αν θα ψηφίσει ή όχι τη συμφωνία.
Ταυτόχρονα, ο Πάνος Καμμένος έστειλε και εσωκομματικά μηνύματα, ξεκαθαρίζοντας ότι θα τεθεί κομματική πειθαρχία, θα διαγραφεί και θα αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια όποιος βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. δεν καταψηφίσει.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καμμένο, το μήνυμα είχε αποδέκτη τον Θανάση Παπαχριστόπουλο. Προηγουμένως ο Δ. Καμμένος είχε χαρακτηρίσει μεγαλειώδη ήττα το Σκοπιανό και το κατέστησε λόγο για να χωρίσουν οι δρόμοι ΑΝ.ΕΛ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Σφοδρές αντιδράσεις από Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι, εμφύλιος ξέσπασε στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Μαζικά πυρά εξαπέλυσε κατά του Πάνου Καμμένου η αντιπολίτευση, στηλιτεύοντας την επιλογή του να συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση παρά τη διαφωνία του με τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων για το όνομα του γειτονικού κρατιδίου.
«Οποιος διαφωνεί δεν δίνει εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να υπογράφει συμφωνίες που παράγουν έννομα αποτελέσματα και δεσμεύσεις» είπε ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή και -σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου- ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούμε «να παίζουμε τις κουμπάρες ούτε να κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό».

«Ο Καμμένος ζει το όνειρό του, δεν θα άφηνε με τίποτα την καρέκλα του» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης.

Για «ρεσιτάλ φαιδρότητας και τζάμπα μαγκιάς» έκανε λόγο η ΟΝΝΕΔ, με τη Νεολαία των ΑΝ.ΕΛ. να ζητά να ξεκαθαρίσει η ΝΔ τη θέση της για το Σκοπιανό και να μην κρύβεται πίσω από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. «Η στάση του κ. Καμμένου είναι για άλλη μια φορά οπορτουνιστική. Συνεχίζει να χαϊδεύει το ακροδεξιό εθνικιστικό ακροατήριο απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την υπουργική εξουσία» σχολίασε το Ποτάμι.

Την ίδια ώρα, εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στο Κίνημα Αλλαγής. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έδειξε τον δρόμο της εξόδου στον Σπύρο Δανέλλη. Ο βουλευτής του Ποταμιού ζήτησε να δεσμευτεί το Κίνημα Αλλαγής ότι θα στηρίξει τη συμφωνία με τα Σκόπια, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝ.ΑΛ.

«Η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα» ανέφερε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης σημείωσε ότι «ουδείς μάς υποχρεώνει να είμαστε στο ίδιο κόμμα».

«Προτιμώ να αλλάξω κόμμα, παρά αρχές και πιστεύω» απάντησε ο Σπύρος Δανέλλης.

ΑΝ.ΕΛ.: Με δύο σημαντικές αλλαγές στην κομματική ιεραρχία

Με δύο σημαντικές αλλαγές στην κομματική ιεραρχία μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις εκλογές οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Οπως έκανε γνωστό χθες ο Πάνος Καμμένος, η μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου (φωτό) αναλαμβάνει τον ρόλο συντονίστριας για τις περιφερειακές, τοπικές εκλογές, καθώς και για τις ευρωεκλογές, ενώ τη θέση της αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Θόδωρος Τοσουνίδης από τη Θεσσαλονίκη.

Με δήλωσή της, η κυρία Παπαδοπούλου, που θα έχει στενή συνεργασία με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γραμματέα Θύμιο Δρόσο, ευχαρίστησε τον Πάνο Καμμένο για τον ρόλο που της ανέθεσε και έκανε λόγο για «καθαρή πολιτική σχέση εμπιστοσύνης που είχαμε όλο αυτό το διάστημα».
Από την πλευρά του, ο κ. Τοσουνίδης διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει στα βήματα της προκατόχου του, «των ήπιων τόνων και των καθαρών λόγων». «Βγαίνουμε από τα Μνημόνια, οι αποφάσεις περνούν στα χέρια της κυβέρνησης, η κεντρική πολιτική στόχευση γίνεται πράξη» σημείωσε.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα