Πανηγυρίζει ο Ζάεφ (που σφάζεται με τον Ιβανόφ)

Μίλησε για κέρδη και «ιστορική λύση», με έμφαση στη «μακεδονική γλώσσα» και ταυτότηταΤην εθνική ήττα στο Σκοπιανό αποκαλύπτει το πανηγυρικό διάγγελμα που απηύθυνε στον λαό του χθες ο Ζόραν Ζάεφ. Περιστοιχισμένος από το υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μίλησε για μια ιστορική λύση και για κέρδη ανεκτίμητα, εντάσσοντας σε αυτά τη μακεδονική γλώσσα, την υπηκοότητα Μακεδόνες και, βεβαίως, το γεγονός ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη των Σκοπίων με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τον τρόπο αυτό επιχείρησε να κάμψει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ. 

Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε στο διάγγελμά του ότι η συμφωνία με την Ελλάδα ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, τόνισε ότι θα γίνει δημοψήφισμα και κάλεσε την αντιπολίτευση, που αντιδρά, να τη στηρίξει. «Εχουμε ένα αξιοπρεπές και γεωγραφικά ακριβές όνομα, “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”» είπε ο κ. Ζάεφ και συμπλήρωσε πως το όνομα θα έχει μετάφραση σε όλες τις γλώσσες. «Με τη συμφωνία ενισχύουμε τη μακεδονική ταυτότητα. Θα έχουμε μακεδονική γλώσσα χωρίς υποσημειώσεις. Η υπηκοότητα είναι Μακεδόνες πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» σημείωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός και επέμεινε πως επιβεβαιώνεται η μακεδονική γλώσσα στα Ηνωμένα Εθνη.

«Αγαπητοί πολίτες, αυτή είναι η σωστή λύση. Την πήραμε μέσα από μια αφοσιωμένη και πατριωτική δέσμευση. Ολες οι λεπτομέρειες είναι μπροστά στο κοινό… Μετά την επικύρωση, η Ελληνική Δημοκρατία θα στείλει επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, όπου θα ενημερώνει ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για τη χώρα να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ» κατέληξε ο κ. Ζάεφ.

Μπορεί να άκουσαν το διάγγελμα Ζάεφ οι Σκοπιανοί, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πώς θα αντιδράσουν. Ορισμένοι τον κατήγγειλαν για προδοσία. Ανάρτησαν σε κεντρικά σημεία της χώρας γιγαντοαφίσες, στις οποίες φαίνεται ότι ανταλλάσσει χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα και την κοινή φωτογραφία τους να συνοδεύει η φράση στη γλώσσα της γειτονικής χώρας αλλά και στα αγγλικά «ο Ζάεφ θέλει να αλλάξει το όνομα για να ικανοποιήσει την Ελλάδα. Προδοσία! Τέλος στις διαπραγματεύσεις για το όνομα». Οπως αναφέρουν τα σκοπιανά ΜΜΕ, είναι η πρώτη φορά που δημόσια προβάλλονται αφίσες κατά του Ζόραν Ζάεφ. Εκτιμάται ότι πίσω από την αντικυβερνητική καμπάνια βρίσκεται η ακραία εθνικιστική οργάνωση «“Μακεδονική” Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (MHRMI), η οποία εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά και στις αρχές του 2018 είχε επίσης γεμίσει τα Σκόπια με αφίσες ζητώντας τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ωστόσο, τον τόνο της αντίδρασης στο κλείσιμο της συμφωνίας έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ, εκδίδοντας σκληρή ανακοίνωση κατά του Ζόραν Ζάεφ και τονίζοντας πως «ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό δεν μπορεί να λυθεί τηλεφωνικά και δεν είναι δυνατό να το χειριστεί κάποιος ως προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών». Απαντώντας, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αναφέρθηκε στη λαϊκή βούληση, που «μας τοποθετεί στις θέσεις που βρισκόμαστε» και με το δημοψήφισμα θα κρίνει τη συμφωνία, επισημαίνοντας τη θετική εξέλιξη της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα