Ενα εικαστικό ταξίδι από τον «ποιητή της γλυπτικής»

Το αφιέρωμα του Ιδρύματος Θεοχαράκη στον Κώστα Βαρώτσο θα εγκαινιάσει στις 21 Ιουνίου ο Προκόπης ΠαυλόπουλοςΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Αφιερωμένη στον «ποιητή της γλυπτικής» Κώστα Βαρώτσο είναι η νέα μεγάλη έκθεση του Ιδρύματος Θεοχαράκη, μια εικαστική παρουσίαση που «φωτίζει» μια γόνιμη καλλιτεχνική δεκαετία της ζωής του το διάστημα 2008-2018.
Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 21 Ιουνίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, θα διαρκέσει ως τις 21 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει μνημειακά έργα της πρόσφατης δουλειάς του, που μαρτυρούν τη συνεχή πάλη του δημιουργού με την ευθραυστότητα του γυαλιού, τη στιλπνότητα του σιδήρου, τη διαφάνεια και το φως.

«Η γλυπτική για τον ίδιο, από τις αρχές περίπου της δεκαετίας του 1970 έως και σήμερα, εκφράζει μια ριζοσπαστική αναθεώρηση, την αέναη αναζήτηση του διαφορετικού» τονίζει ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς και συνεχίζει:

«Στόχος του ήταν και παραμένει να προσφέρει στον θεατή μια αισθητική πρόκληση και μια εικαστική απόλαυση. Το γλυπτικό του ιδίωμα δίνει έμφαση στον άμεσα ορατό χώρο, στη φόρμα και στο περιεχόμενο, στη διερεύνηση μιας αισθητικής εμπειρίας… Ο Βαρώτσος με το έργο του δίνει τρισδιάστατη μορφή στο ουσιώδες, σε έναν ποιητικό γλυπτικό κόσμο. Με ονειρική διάθεση βάζει φαντασία στην ύλη που αγαπά και με αυτή δουλεύει περίπου 40 χρόνια για να κατακτήσει μια άλλη λάμψη του γυαλιού. Η απλότητα, η λιτότητα και το καίριο κυριαρχούν στη δουλειά του, προσεγγίζοντας χωρίς περιγραφική διάθεση και με απεριόριστη δύναμη ελευθερίας τη γη, τον ουρανό και τη θάλασσα».

Ο γεννημένος στις 25 Ιανουαρίου 1955 στην Αθήνα Κώστας Βαρώτσος σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης και στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Πεσκάρα.

Επιστροφή

Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στο Centro Culturale Govergense και είχε τον τίτλο «Γη- Θάλασσα», ενώ το 1980, έπειτα από χρόνια παραμονής στην Ιταλία, επέστρεψε στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα εξέθεσε έργα του, το 1982 στην Αίθουσα Τέχνης Δεσμός με τίτλο «Εικόνες που αναδύονται», ενώ το 1983, κατόπιν προτροπής του συλλέκτη Δάκη Ιωάννου, φιλοτέχνησε το πρώτο δημόσιο έργο του με τίτλο «Ο Ποιητής», που εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου. Εχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ το 1988 «έστησε» στην πλατεία Ομονοίας τον φημισμένο «Δρομέα», αναμφίβολα το πιο πολυσυζητημένο έργο του. Το εν λόγω έργο το 1994 μεταφέρθηκε λόγω της κατασκευής του μετρό από την Ομόνοια στην πλατεία απέναντι από την Εθνική Πινακοθήκη.

Το 1999 εκλέχθηκε καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2003 πήρε μέρος στην Μπιενάλε του Πεκίνο. Γλυπτά του μπορεί να δει κάποιος σε πολλούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ιταλία, στην Ελβετία, ακόμη και στις ΗΠΑ.

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος με χαιρετισμό του Βασίλη Θεοχαράκη και κείμενα των Τάκη Μαυρωτά, Achille Bonito Oliva και Giusi Giaracuni.

• Info: Η έκθεση με τίτλο «Κώστας Βαρώτσος 2008-2018» εγκαινιάζεται στις 21 Ιουνίου.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα