Ο κ. Τσίπρας και η τακτική των βασανιστηρίων

Αν δεν μπορούν να υπερασπιστούν εθνικά συμφέροντα, ας αφήσουν τον λαό να το πράξει

Γράφει η
Αφροδίτη Λατινοπούλου*

Εχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από την αναμόχλευση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και η συμφωνία που ήρθε στη Βουλή είναι τουλάχιστον εις βάρος της Ελλάδας και των εθνικών συμφερόντων.

Δεν θα μείνω όμως στην επιφάνεια, διότι θα πρέπει να μελετήσουμε εις βάθος τη συμπεριφορά της κυβέρνησης τόσο απέναντι στους ομολόγους των Σκοπίων όσο και απέναντι στον ελληνικό λαό. Αρχικά όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ανάλυσης, δεν φαίνεται πουθενά μια σκληρή εθνική γραμμή -η οποία θα έπρεπε να υπάρχει κατά τη γνώμη μου-, εφόσον η λύση του ζητήματος αφορά και «καίει» την πλευρά των Σκοπίων και όχι την ελληνική. Το ζητούμενο είναι ποια είναι η τακτική της κυβέρνησης ως προς το εσωτερικό της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας ακολουθεί την τακτική των βασανιστηρίων εις βάρος του ελληνικού λαού. Επί έξι μήνες βρέθηκε σε μια κατάσταση διαπραγματεύσεων χωρίς να υπάρξει καμία θετική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά. Πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια, ο κόσμος έχει εκδηλώσει ποικιλοτρόπως την αντίδρασή του και την πρόθεσή του σχετικά με την ονομασία και η κυβέρνηση συνέχιζε να διαπραγματεύεται χωρίς να λαμβάνει υπόψη της όλα τα παραπάνω.

Τι προσπάθησε να πετύχει με αυτό; Να εξουθενώσει όλους όσοι αντιστέκονται σε μια συμφωνία η οποία περιέχει την ονομασία «Μακεδονία». Προφανώς πιστεύει πως θα κουραστούν με τον καιρό και, όταν η φωνή καταλαγιάσει, τότε θα βρει το πρόσφορο έδαφος για να προχωρήσει σε μια απαράδεκτη συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας και της ελληνικής Ιστορίας.

Σε μια περίοδο κατά την οποία κινδυνεύουν να μειωθούν οι συντάξεις, η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, ποιος θα αντέξει και για πόσο ακόμα να προσπαθεί να διαφυλάξει την Ιστορία του; Να μη δοθεί άλλος χρόνος λοιπόν στην κυβέρνηση.

Να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του ελληνικού Συντάγματος. Για κάθε κρίσιμο εθνικό ζήτημα η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και ο ελληνικός λαός αποφασίζει βάσει της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας.

Εάν λοιπόν δεν μπορούν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος και οι αρμόδιοι επί των συμφωνιών, όπως ο κ. Κοτζιάς να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα, ας αφήσουν τον ελληνικό λαό να το πράξει.

Νομικός