Σολομώντεια λύση από ΕΣΡ!

Τα πέντε κανάλια που παίρνουν άδεια και η προϋπόθεση στον Φ. Βρυώνη για την 6ηΣολομώντεια λύση έδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με τη χθεσινή απόφασή του για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς επιχείρησε να ικανοποιήσει τους πάντες. Και αυτό γιατί βρέθηκε η χρυσή τομή τόσο για τον Φίλιππο Βρυώνη όσο και για το Mega! 

Ο μεν πρώτος μπορεί να είναι στους οριστικούς προεπιλεγέντες για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών γενικού περιεχομένου υποψηφίους και ο δεύτερος παραμένει… ζωντανός. Ωστόσο, εκκρεμεί μια προϋπόθεση μέχρι να καταφέρει να πάρει το «ναι» της επιτροπής και να λάβει και επίσημα την άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, σύμφωνα με τα απαιτούμενα στοιχεία που κατέθεσε.

Οφείλει έως τις 26 Ιουνίου η Τηλεοπτική Ελληνική Ανώνυμος Εταιρία να προσκομίσει στοιχεία από τα οποία θα προκύπτει πως μέσα σε διάστημα μόλις οκτώ ημερών η Martine Nadine Bolle έχει αγοράσει μετοχές από την εταιρία A-Orizon Media LTD, αξίας 6.600.000 ευρώ, με δάνειο που έχει λάβει από αναγνωρισμένο τραπεζικό ίδρυμα.

Ωστόσο, για να ανακηρυχθούν οι οριστικοί υπερθεματιστές θα πρέπει να υπάρξει και έλεγχος από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι και 45 μέρες. Στη διαδικασία αυτή του ελέγχου θα υπαχθούν και οι αρχικώς επιλεγέντες, Σκάι, Star, Alpha, epsilon και ΑΝΤ1, και η Τηλεοπτική Ελληνική Ανώνυμος Εταιρία, η οποία μέχρι τότε οφείλει να έχει προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα και πάρει το πράσινο φως από το ΕΣΡ.

Πανηγυρισμοί Παππά

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η λίστα αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή και ενώ η οριστική απόφαση για τον Τύπο εκκρεμεί, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς με δηλώσεις του πανηγυρίζει για ακόμη μία φορά χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Ραδιοτηλεόρασης ως ιστορική.

«Ο νόμος 4339/2015 και το Σύνταγμα εφαρμόζονται. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων εφαρμόζονται. Μετά από 27 χρόνια ανομίας και παράνομης αξιοποίησης ενός δημόσιου αγαθού, του φάσματος, μετά από τρία χρόνια επίμονων προσπαθειών να τεθεί ένα πλαίσιο νομιμότητας σε έναν άναρχο -κατ’ επιλογή, δυστυχώς, των προηγούμενων κυβερνήσεων- χώρο, η Ελλάδα αποκτά επιτέλους τηλεοπτικούς σταθμούς με νόμιμες άδειες. Ο διαγωνισμός, τον οποίο ορισμένοι πολιτικοί χώροι δεν επιθυμούσαν να ολοκληρωθεί, προστατεύοντας συγκεκριμένα συμφέροντα, ολοκληρώθηκε.

Κάθε σταθμός οφείλει να καταβάλει το τίμημα των 35.000.000 ευρώ, να διατηρήσει 400 θέσεις εργασίας κατ’ ελάχιστο, να λειτουργεί σε σύγχρονες τεχνολογικές εγκαταστάσεις και, βεβαίως, να παράγει πρωτότυπο, ποιοτικό και ανταγωνιστικό πρόγραμμα, όπως προβλέπει η πάρα πολύ αυστηρή νομοθεσία. Η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, δημιουργεί αίσθημα δικαίωσης. Και σε όσους εργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση και στους πολίτες, αλλά και στους εργαζομένους που απαίτησαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ιστορική αυτή αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Η στείρα άρνηση ηττήθηκε. Η Πολιτεία ρύθμισε. Η συνταγματικότητα νίκησε» δήλωσε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιουνίου θα γίνει η Διάσκεψη του ΣΤΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) επί της προσφυγής των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και της ΕΙΤΗΣΕΕ, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση για ακύρωση ή αναστολή του διαγωνισμού, ενώ βέβαια ο αρμόδιος υπουργός ακόμη να πάρει μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου.

Στο παιχνίδι και το Mega

Παρ’ όλα αυτά, ανά πάσα στιγμή το Mega -που συνεχίζει να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού, που το στηρίζει- μπορεί να διεκδικήσει την 7η άδεια αν και εφόσον οι μέτοχοι δείξουν έμπρακτο ενδιαφέρον. Τότε το τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει και το ΕΣΡ μπορεί να προκηρύξει άδεια για το Mega σε μια επόμενη φάση. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του ΕΣΡ, το Συμβούλιο ετοιμάζεται πυρετωδώς και για τα επόμενα στάδια της αδειοδότησης που αφορούν τις θεματικές αλλά και τις περιφερειακές άδειες. Τέλος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το ΕΣΡ αφαίρεσε και επισήμως πλέον την άδεια του Βήμα FM 99,5, με αποτέλεσμα η συχνότητα να αποδεσμεύεται και να επιστρέφει στο Δημόσιο. Η απόφαση για τη συχνότητα θα επιδοθεί στην ΕΕΤΤ για να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να απομακρύνει τους πειρατές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα