ΑΡΑΒΙΚΗ… ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ;

Οσοι έχουν στήσει το παιχνίδι είναι καλά διαβασμένοι και γνωρίζουν ότι μπορεί η περιοχή να πάρει φωτιά μόνο με μια σπίθαΑπό τον
Νίκο Ελευθερόγλου

Οι εμπνευστές της Αραβικής Ανοιξης, που έβαλε μπουρλότο σε αρκετές χώρες, φαίνεται ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τα σχέδιά τους. Οσα συνέβησαν και συμβαίνουν στη Συρία, στο Ιράκ, στην Αίγυπτο, στον Λίβανο, στην Τουρκία και σε ολόκληρη την περιοχή φαίνεται ότι είναι ένα τεράστιο γεωπολιτικό πείραμα. Οι κυρίαρχες δυνάμεις αναδιατάσσουν το σκηνικό, προκαλώντας ένα τσουνάμι εξελίξεων που για την ώρα στη χώρα μας, στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη έφτασε με δύο σημαντικές εξελίξεις. 

Η πρώτη αφορά το μεταναστευτικό κύμα, που κατέκλυσε την Ελλάδα και κυρίως τον Νότο της Ευρώπης. Παράλληλα, ανέδειξε τις χώρες του Βίσεγκραντ, που άρχισαν να χτίζουν τείχη εντός της Ε.Ε., αλλά και την αλλαγή συμπεριφοράς σε Γαλλία και Ιταλία απέναντι στο Μεταναστευτικό.

Από την άλλη, η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία, άρχιζε να παίζει το παιχνίδι του ρυθμιστή και να εκμεταλλεύεται τόσο τη Ρωσία όσο και τις ΗΠΑ. Αυτές ήταν οι φανερές επιπτώσεις της πολυδιαφημιζόμενης Αραβικής Ανοιξης, που στο ξεκίνημά της γέμισε με αισιοδοξία τους λαούς, αλλά η μετεξέλιξή της έφερε μόνο δάκρυα και πόνο και ακόμη πιο σκληρά καθεστώτα.

Φαίνεται, όμως, ότι αυτή ήταν η πρώτη φάση ενός περίεργου σχεδιασμού και κάποιοι αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν ακόμη ένα σκέλος της μεγάλης ανατροπής, αυτό που αφορά τα Βαλκάνια. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, έχει ως στόχο την υλοποίηση ενός σχεδίου που ξεκίνησε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, συνεχίστηκε με τη δημιουργία του Κοσόβου και σήμερα φαίνεται ότι βάζει στο παιχνίδι τη FYROM, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και, φυσικά, τη χώρα μας. Οσα συμβαίνουν με αφορμή την ονομασία της FYROM, ενός τεχνητού κράτους, αρχικά από τον Τίτο και στις μέρες μας από το Βερολίνο και τις ΗΠΑ, δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου γύρου γεωπολιτικών εξελίξεων στα ευπαθή Βαλκάνια.

Κάποιοι ονειρεύονται την επέκταση της Αραβικής Ανοιξης και προχωρούν σχέδια που ξεσηκώνουν τους λαούς και δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην περιοχή, αλλά και μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις, που στο διάβα τους μπορεί να συμπαρασύρουν κόμματα που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία.

Δυστυχώς, η ιστορία των Βαλκανίων δεν μπορεί να νοηθεί ως ένα «κλικ» του φωτογραφικού φακού, που απαθανατίζει τη «στιγμή». Μοιάζει, θα λέγαμε, περισσότερο με ένα σίριαλ που έχει πολλά επεισόδια και εμείς απλά βρισκόμαστε στο ξεκίνημά του. Το ξύπνημα των εθνικισμών στην περιοχή μόνο αυθόρμητο δεν είναι. Οποιος διαβάσει την παρέλαση στηρίξεων από χώρες και παράγοντες που έχουν παίξει περίεργα παιχνίδια (τύπου Σόρος) στη συμφωνία Ελλάδας – FYROM θα πρέπει να αρχίζει να υποψιάζεται τι παίζεται στη γνωστή πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.
Οσοι έχουν στήσει το παιχνίδι είναι καλά διαβασμένοι και γνωρίζουν ότι μπορεί η περιοχή να πάρει φωτιά μόνο με μια σπίθα. Γι’ αυτό ανασύρουν από τα συρτάρια τους δοκιμασμένες από το παρελθόν συνταγές.

Χτυπούν ευαίσθητες χορδές των λαών για να προκαλέσουν αντιδράσεις και ύστερα να έρθουν ως σωτήρες και διαιτητές. Γι’ αυτό ας έχουμε τα αυτιά μας ανοικτά, όπως και τα μυαλά μας.
Η διεθνής πολιτική δεν είναι τεστ συναισθημάτων και ανακλαστικών εθνικής ευαισθησίας, αλλά παιχνίδι συμφερόντων. Και εμείς κάποτε πρέπει να μάθουμε ποια είναι τα δικά μας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα