Κλιμακώνει τον «πόλεμο» των δασμών η Αμερική

Απείλησε την Κίνα με επιπλέον «χαράτσι» 10% σε εισαγόμενα προϊόντα ύψους 200 δισ. $. Αναστάτωση στις διεθνείς αγορέςΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Οικονομική βόμβα μεγατόνων υπό τη μορφή -νέων- δασμών ετοιμάζεται να ρίξει ο Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο!

Συγκεκριμένα χθες ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε ότι θα επιβάλει νέους δασμούς ύψους 10% σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα συνολικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων (!), προκαλώντας αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, οι οποίες δεν θέλουν να σκέπτονται τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομική ισορροπία μια τέτοια κίνηση. Σε ανακοίνωσή του ο Τραμπ γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο (USTR) να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί. Πρόσθεσε δε ότι η κίνηση αυτή θα γίνει σε αντίποινα για την απόφαση της Κίνας να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

«Αφού ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία, αυτοί οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Κίνα αρνηθεί να αλλάξει τις πρακτικές της, κι επίσης εάν επιμείνει να προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων δασμών τους οποίους ανακοίνωσε πρόσφατα» είπε ο Τραμπ.

Το Πεκίνο βέβαια δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, τονίζοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αντιδράσει δυναμικά. «Εάν οι ΗΠΑ χάσουν την κοινή λογική και δημοσιοποιήσουν έναν κατάλογο (νέων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί), η Κίνα θα έχει την υποχρέωση να υιοθετήσει έναν συνδυασμό ποσοτικών και ποιοτικών μέτρων σε αντίποινα» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Πρόσθετους δασμούς «στο προσεχές μέλλον» ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να επιβάλει στις ΗΠΑ και η Ρωσία, ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλε η Ουάσινγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Χθες το απόγευμα πάντως κι ενώ ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος -πρωτίστως- ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα μαινόταν, οι επιπτώσεις αποτυπώνονταν στις διεθνείς αγορές. Η σύγκρουση οδήγησε σε νέες μαζικές πωλήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τα ορυχεία και τις τεχνολογικές μετοχές να βρίσκονται στο μάτι της οικονομικής καταιγίδας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα