Δωρεά-σταθμός του «Στ. Νιάρχος» σε 8 νοσοκομεία

Αφορά υπερσύγχρονα μηχανήματα ακτινοθεραπείας αξίας 25.000.000 €. Ποια θεραπευτήρια θα εξοπλιστούν

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Τον ακτινοθεραπευτικό χάρτη στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αλλάζει η μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που αφορά 12 υπερσύγχρονους γραμμικούς επιταχυντές σε οκτώ θεραπευτήρια της χώρας αξίας 25.000.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα νοσοκομεία που επελέγησαν είχαν μηχανήματα ηλικίας άνω των 10 ετών, με συνέπεια οι ασθενείς να μην έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν στις εξελιγμένες τεχνικές ακτινοθεραπείας με τα ανάλογα αποτελέσματα. Τα παραπάνω τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) Γιώργος Πισσάκας και ο γενικός γραμματέας Γρηγόρης Γεωργακόπουλος, οι οποίοι είπαν ότι τα τμήματα ακτινοθεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία είναι 18, άρα η δωρεά αφορά τα μισά δημόσια ακτινοθεραπευτικά ογκολογικά τμήματα.

Ανακαινίσεις

«Αυτή η δωρεά αλλάζει εντελώς τον ακτινοθεραπευτικό χάρτη της χώρας και μέσα στο 2018 το ΕΣΥ δεν θα υστερεί σε δυνατότητες εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΑΟ κ. Πισσάκας. Οι νέοι γραμμικοί επιταχυντές εγκαθίστανται στα νοσοκομεία Αττικό, στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Κρήτης, Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Πάτρας, Θεαγένειο, 401 ΓΝΣΑ και Αλεξάνδρα, στα οποία έγιναν ανακαινίσεις των χώρων ενώ έχει εξασφαλιστεί και η συντήρηση των μηχανημάτων για τα επόμενα δύο χρόνια.

Πάντως οι γιατροί εξέφρασαν τον φόβο ότι δεν θα μειωθούν οι μεγάλες λίστες αναμονής των ασθενών για ακτινοθεραπεία, που σήμερα φτάνουν ως τους τέσσερις μήνες, παρά την πολύτιμη δωρεά του ΙΣΝ. Συγκεκριμένα, όπως είπαν, έχουμε συνολικά 48 ακτινολογικά μηχανήματα και χρειαζόμαστε 70. Δυστυχώς όμως το κράτος βασίζεται μόνο στις δωρεές από την ιδιωτική πρωτοβουλία και τα ΕΣΠΑ. Απόδειξη, το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για την ακτινοθεραπεία.