Προσφυγικό: Νέα κόντρα κορυφής

Αντίδραση από Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ. στην πρόθεση Τσίπρα να βάλει πλάτη στη Μέρκελ και να υπογράψει ειδική συμφωνία με τη ΓερμανίαΞέσπασε νέα κόντρα κορυφής ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτή τη φορά με αφορμή τις πολύ ανησυχητικές για την Ελλάδα εξελίξεις στο Προσφυγικό. Τη νέα αντιπαράθεση επέτεινε δήλωση του πρωθυπουργού στους «Financial Times», με την οποία εμφανίστηκε πρόθυμος για ειδική συμφωνία με την Ανγκελα Μέρκελ, που θα διευκολύνει τη Γερμανία να στείλει αιτούντες άσυλο πίσω σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αν και είναι ήδη υπερβολικά επιβαρυμένη από τις υπάρχουσες προσφυγικές ροές.

«Δεν είναι σημαντικό, αν υπάρξουν κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία, αν αυτό θα βοηθήσει να δώσει ένα μήνυμα στους παράνομους διακινητές ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ροές παράνομης μετανάστευσης» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, διότι, όπως είπε, μόνο 50-100 αιτούντες άσυλο περνούν κάθε μήνα τα βόρεια σύνορα της χώρας. «Για εμάς δεν είναι πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος από χθες συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με θέμα το Μεταναστευτικό.

Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα μεγάλες ευθύνες για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, την οποία υιοθέτησε το 2015, και για το γεγονός ότι οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου στη χώρα μας και στα ελληνικά νησιά καθυστερούν αδικαιολόγητα πολύ, με αποτέλεσμα η κατάσταση σε πολλά νησιά να είναι τραγική.

«Δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής, όταν μιλάει για το προσφυγικό πρόβλημα» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η συζήτηση θα πρέπει να είναι για το πώς περισσότεροι πρόσφυγες θα φύγουν από την Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος μετεγκατάστασης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κι όχι για το πώς κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα μας». Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του ΚΙΝ.ΑΛ., που χαρακτήρισε «ανθρωπιστικά απαράδεκτη και πολλαπλώς επικίνδυνη ενέργεια» τις πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία προκειμένου να είναι ευκολότερη η επιστροφή μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρωθυπουργός στην πρώτη μέρα των εργασιών της συνόδου, που ολοκληρώνεται σήμερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ευρωπαϊκές συνολικές λύσεις και αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε, όπως συνηθίζει άλλωστε, και στη σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, κάνοντας εκτενείς αναφορές στο Μεταναστευτικό. «Η Ευρώπη πρέπει να κατασταλάξει τι ακριβώς θέλει: συλλογικές ή μονομερείς λύσεις; Εμείς ζητάμε τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και την αναβάθμιση της δραστηριότητας της Frontex, καθώς επίσης και ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης των χωρών προέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών» τόνισε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα