«Δωράκι» ο ΦΠΑ σε πέντε νησιά

Το Βερολίνο αντάμειψε τον Αλ. Τσίπρα για τις διευκολύνσεις στο Προσφυγικό, παγώνοντας τον φόρο στις περιοχές που δέχονται μετανάστεςΤην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος) τα οποία δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών ανακοίνωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. 

Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ ερμηνεύεται ως μικρό «δωράκι» από το Βερολίνο για τις διευκολύνσεις της ελληνικής πλευράς προς τη Γερμανία, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει επί βελγικού εδάφους ότι έδωσε ήδη εντολή να προχωρήσει άμεσα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα «άδικη» -όπως τη χαρακτήρισε- αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά. Ερωτηθείς, μάλιστα, για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε «για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση» και «όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός», σχολιάζοντας ότι «θα είναι για πολύ καιρό ακόμα». Πέραν του Προσφυγικού, ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε και έκανε εκτενείς αναφορές στο Σκοπιανό και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ αποκάλυψε τι διημείφθη στο προ ημερών συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία το 2019 και υπεραμύνθηκε ακόμη μία φορά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σημείωσε ότι στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ο Γενς Στόλτενμπεργκ τον διαβεβαίωσε ότι η γειτονική χώρα θα ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία «μόνο υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της αναθεώρηση». Πρόσθεσε επίσης ότι, ενώ πριν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα έγραφαν σκέτο «Μακεδόνες», τώρα θα γράφουν «Μακεδόνες – πολίτες της Β. Μακεδονίας» και, αφού σημείωσε ότι «είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται», στάθηκε στο γεγονός ότι σε πρόσφατες δηλώσεις τους οι Ζόραν Ζάεφ και Νίκολα Ντιμιτρόφ αναγνωρίζουν ότι είναι Σλάβοι και δηλώνουν ότι δεν έχουν εδαφικές ή άλλες διεκδικήσεις από την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός έκανε, επίσης, γνωστό ότι έθεσε στον κ. Στόλτενμπεργκ το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χαρακτηρίζοντας εκ νέου απαράδεκτη την κράτησή τους στην Τουρκία και αποκάλυψε τι ειπώθηκε στο τηλεφώνημα που έκανε στον Τούρκο πρόεδρο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν το θέμα της άμεσης απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας και πως ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε με τη σειρά του το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.
Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ερντογάν έθεσε μεν το ζήτημα των «8», αλλά χωρίς να επιμείνει ιδιαίτερα. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 11 Ιουλίου.
Την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ χαιρέτισε η Ν.Δ., τονίζοντας ότι «όταν η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις της Ν.Δ. μπορούν να προκύψουν θετικά αποτελέσματα για τη χώρα». Ταυτόχρονα εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα για την επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα