ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ετοιμάζουν κόλπο με τη «13η σύνταξη»

Πώς η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι των περικοπών που έρχονται το 2019

Στόχος, να την εισπράττουν 1.600.000 δικαιούχοι και τα χρήματα να εξοικονομηθούν από τα αντίμετρα

Αγώνας δρόμου για να έχει ολοκληρωθεί η «μελέτη βιωσιμότητας» του σχεδίου μέσα στον ΙούλιοΗ Θέση μας: Δεν πωλούνται οι συνειδήσεις

Διαβάστε επίσης:

►Γιώργος Κατρούγκαλος, Ο (παλιός) Κνίτης που έγινε ο δήμιος των απομάχων της εργασίας!

►Γιατί ο Μητσοτάκης «ξηλώνει »το (παραδοσιακό) κοστούμι τησ ΝΔ

►Για ποιον λόγο το ΚΚΕ «καθάρισε» (73 χρόνια μετά) τον Βελουχιώτη

►Οι Τουρκοκύπριοι έβαλαν (και) το ποδόσφαιρο στην προπαγάνδα τους

►Αμνηστία σε όσους πουλάνε όσο όσο «κόκκινα» δάνεια σε funds-γύπες!

►Εταιρίες πάνε κι έρχονται στους οδικούς άξονες

►Εισφορά αλληλεγγύης: Πώς μπορεί να γίνει επικίνδυνη για φορολογουμένους 

Αφού προηγουμένως η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις εντολές των δανειστών, «έσπειρε ανέμους», τώρα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις «θύελλες» που θα προκαλέσουν -με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου- οι προγραμματισμένες για το 2019 νέες μειώσεις στις συντάξεις. Με δεδομένο ότι το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο, το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς φέρεται ότι αναζητεί «σωσίβια λέμβο» στην επαναφορά και τη θεσμοθέτηση μιας, τύποις, «13ης σύνταξης» και στη βελτίωση του επερχόμενου δραματικού «κουρέματος» για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευαίσθητες κοινωνικά κατηγορίες των «απόμαχων της εργασίας».

Τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα τα σωματεία επιβεβαιώνουν μέχρι στιγμής όλους όσοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), η διαδικασία επανυπολογισμού ολοκληρώθηκε στις 30 Μαρτίου στους περίπου 2.582.841 δικαιούχους κύριων συντάξεων τα ποσά που θα δικαιούνται από το 2019, όπως αυτά προκύπτουν μετά τον επανυπολογισμό τους βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387 του 2016), επειδή τα αποτελέσματα από τις ήδη νομοθετημένες μειώσεις προκαλούν… τρόμο.
Οι ανακοινώσεις τις οποίες έκανε μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Αντώνης Κουρούκλης ήταν άκρως ενδεικτικές.

Από τα δεδομένα της ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία προκύπτει ότι, μετά τον επανυπολογισμό του Ν.4387 και τη μείωση της προσωπικής διαφοράς έως 18%, οι «απόμαχοι της εργασίας» θα χάσουν από το 2019 και μετά από μία -στη μεγάλη πλειονότητά τους- έως και έξι μηνιαίες συντάξεις (σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε δικαιούχους συντάξεων θανάτου – χηρείας)!

Συνολικά, σύμφωνα με τις αναλύσεις της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτος (ΕΝΥΠΕΚΚ), της οποίας πρόεδρος είναι ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, με βάση την πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τα μεταμνημονιακά μέτρα, οι περικοπές στις συντάξεις μόνο για το 2019 θα ανέλθουν στα 3,02 δισ. ευρώ. Μαζί με την περικοπή – κατάργηση του ΕΚΑΣ φτάνουν στα 3,87 δισ. ευρώ.

Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στα συναρμόδια υπουργεία φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί πλήρως ότι το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο με την -ως έχει- εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, όπως άκρως αρνητικές θα είναι και οι συνέπειες στην οικονομία, γενικότερα και στην κοινωνία, ένα μεγάλο τμήμα της οποίας (τόσο οι συνταξιούχοι όσο και τα άνεργα μέλη των νοικοκυριών τους, τα οποία συντηρούν) θα φτωχοποιηθεί περαιτέρω. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά της νέας και περαιτέρω συρρίκνωσης των συντάξεων δεν τάσσονται μόνο τα συνδικάτα, αλλά ακόμη και οι εργοδοτικοί φορείς, όπως ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ.

Μπροστά στα δεδομένα αυτά και αφού έχει προηγηθεί, ανεπίσημα, μια σειρά επαφών ανάμεσα στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και στους εκπροσώπους των θεσμών, φαίνεται ότι η κυβέρνηση καταλήγει στον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρει να προωθήσει, πριν από το τέλος του 2019, τουλάχιστον δύο νέα αντίμετρα, τα οποία ενδέχεται να περιορίσουν το πολιτικό και το κοινωνικό κόστος (σε συνδυασμό με τις άκρως αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν στην κατανάλωση και ευρύτερα στην οικονομία με την ως έχει εφαρμογή του νόμου 4387/2016). Σημειώνεται ότι το σύνολο της δαπάνης για τα αντίμετρα του 2019 δεν μπορεί, με βάση και την πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, να ξεπεράσει το 1,19 δισ. ευρώ.

Τα σενάρια που φαίνεται να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου και των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας είναι η θεσμοθέτηση μιας, τύποις επί της ουσίας, «13ης σύνταξης», καθώς και η τροποποίηση του νόμου Κατρούγκαλου για να περιοριστούν οι δραματικές συνέπειες σε βάρος ευαίσθητων κοινωνικά κατηγοριών συνταξιούχων.

Τα σενάρια και οι προσπάθειες παγώματος των μειώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 κατά τουλάχιστον έναν χρόνο φαίνεται ότι επί της παρούσης, δεδομένων των αντιδράσεων από την πλευρά των θεσμών, έχουν μπει στο συρτάρι.
Συγκεκριμένα, φέρεται ότι τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν τη θεσμοθέτηση της καταβολής ενός επιδόματος που θα παίξει τον ρόλο «13ης σύνταξης», με «πιλότο» την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που δόθηκε στους συνταξιούχους στα τέλη του 2016.

Το εφάπαξ βοήθημα πριν από δύο χρόνια ανερχόταν τουλάχιστον στα 300 ευρώ, αφορούσε περίπου 1.300.000 συνταξιούχους και η συνολική δαπάνη είχε ανέλθει στα 617.000.000 ευρώ. Το ακριβές ύψος της εφάπαξ «13ης σύνταξης» του 2016, σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία που είχε κατατεθεί, «για κάθε δικαιούχο καθοριζόταν στο ποσό κατά το οποίο το άθροισμα συντάξεων υπολειπόταν από τα 850 ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερέβαινε τα 300 ευρώ (με ελάχιστο ποσό τα 300 ευρώ)».

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκεται, λοιπόν, η θεσμοθέτηση της ετήσιας εφεξής καταβολής αυτού του επιδόματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», οι ιθύνοντες νόες της κυβέρνησης εξετάζουν κατά πόσο είναι δυνατόν να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων περίπου στα 1.600.000 άτομα μέσω της διεύρυνσης του κριτηρίου που αφορά το άθροισμα των συντάξεων στα 900 ευρώ τον μήνα, μεικτά (από τα 850 ευρώ), με τη συνολική δαπάνη, στην περίπτωση που η ιδέα αυτή υλοποιηθεί, να ανέρχεται περίπου στα 700.000.000- 750.000.000 ευρώ.

Εξετάζεται και βελτίωση άρθρων για τους ευαίσθητους

Στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζεται η βελτίωση των σχετικών άρθρων του νόμου Κατρούγκαλου με στόχο να περιοριστούν οι μειώσεις στις πιο ευαίσθητες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες των συνταξιούχων. Στις ομάδες αυτές, μεταξύ άλλων, εντάσσονται:
■ Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όσοι λαμβάνουν μηνιαίες συντάξεις της τάξης των 500 ευρώ, οι οποίοι θα υποστούν τραγικές μειώσεις με βάση τον επανυπολογισμό του Ν.4387 του 2016.
■ Οι συνταξιούχοι του τ. ΤΕΒΕ.
■ Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.
■ Οσοι έχουν από 25 έως 35 έτη ασφάλισης και υπάγονται στο τ. ΙΚΑ ή σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.
■ Οι συνταξιούχοι του τ. Ταμείου Νομικών, τ. ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΤΣΑΥ.
■ Οι δικαιούχοι συντάξεων θανάτου και χηρείας.
Οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν αγώνα δρόμου με στόχο να υποβάλουν τις τελικές προτάσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου μέσα στον Ιούλιο.
Εως το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει να έχει αποφασιστεί οριστικά ποια αντίμετρα θα εξαγγείλει (μεταξύ άλλων, μαζί με τις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί για την προσπάθεια επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και τη χορήγηση από την 1 Ιανουαρίου 2019 του νέου στεγαστικού επιδόματος) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, στα μέσα Σεπτεμβρίου, χωρίς κανείς να μπορεί, φυσικά, να αποκλείσει ότι οι εξαγγελίες του δεν θα φέρουν μαζί τους και άρωμα πρόωρων εκλογών.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα