Πέταξαν… τα σκουπίδια

Πρωτοπορούν στη μείωση των απορριμμάτων τα ΒριλήσσιαΑπό την
Κέλλυ Φαναριώτη

Την ώρα που πολλοί δήμοι «πνίγονται» από τα σκουπίδια, κάποιοι δίνουν μαθήματα διαχείρισης με πολλαπλά οφέλη για τους δημότες τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Δήμου Βριλησσίων, που προχωρά στην εκτροπή απορριμμάτων από την ταφή, δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση.

Η δημοτική Αρχή εκτός από τους μπλε κάδους των ανακυκλώσιμων υλικών έχει τοποθετήσει στους δρόμους και εκείνους με το καφέ χρώμα, στους οποίους οι πολίτες μπορούν να πετούν μαγειρεμένο ή όχι φαγητό, που στη συνέχεια αξιοποιείται για την παραγωγή κομπόστ (φυσικό λίπασμα).

Μάλιστα, οι δημότες έχουν ήδη αποκομίσει σημαντικά οφέλη από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μια και από το 2015 τα δημοτικά τέλη εμφανίζονται μειωμένα κατά 5%.

«Ο καφέ κάδος αποτελεί ένα από τα συνολικά δέκα ρεύματα που έχουμε εισαγάγει και είμαστε οι μοναδικοί που τους έχει φέρει στο σύνολο του εύρους ενός δήμου. Ομως η προσπάθεια δεν σταματά εδώ, καθώς οι πολίτες των Βριλησσίων μπορούν να απορρίψουν τα χωριστά είδη που μπορούν να ανακυκλωθούν, μια και υπάρχουν διαφορετικοί κάδοι για χαρτί, γυαλιά, ρούχα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Η διαχείριση ανακυκλώσιμων και οργανικών γίνεται από τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) χωρίς κόστος» δηλώνει στη «δημοκρατία» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Αλέξης Μαυραγάνης.

Η οργάνωση του συγκεκριμένου δήμου σε ό,τι έχει να κάνει με τα απορρίμματα είχε ως αποτέλεσμα οι γειτονιές να μη γεμίσουν με βουνά από σκουπίδια, όπως συνέβη πρόσφατα στην υπόλοιπη Αττική. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Μαυραγάνης, έχει μειωθεί η ποσότητα που δέχεται πλέον ο παραδοσιακός πράσινος κάδος. «Ηταν μικρότερη η διαχείριση που είχαμε να κάνουμε σε σύμμεικτα απορρίμματα. Μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό παίζει και η ανταπόκριση των κατοίκων» τονίζει, επισημαίνοντας πως εκτός από τα δημοτικά τέλη μειωμένη είναι και η ετήσια εισφορά του δήμου στον ΧΥΤΑ κατά 10%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα