ΟΡΙΣΤΙΚΩΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΟΛΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ – ΣΥΡΙΖΑ

Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε να επανέλθει παρά τη θηριώδη στήριξη. Το εγχείρημα ήταν θνησιγενές εκ γενετήςΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Οι δημοσκοπήσεις του Ιουνίου δεν ήταν αυτές που ακριβώς περίμενε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η προσδοκώμενη μείωση της διαφοράς από τη Ν.Δ. στις 4-5 μονάδες απεδείχθη φενάκη. Η αξιωματική αντιπολίτευση εισέρχεται στην τελική ευθεία των εκλογών με ξεκάθαρο πλεονέκτημα εις ό,τι αφορά την πρωτιά, το οποίο καλείται να διατηρήσει ως τις κάλπες.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές όμως μας δίνουν ένα ξεκάθαρο νέο. Η Αριστερά θα είναι ο δεύτερος πόλος του συστήματός μας για τα επόμενη χρονιά. Ο δε κύριος Τσίπρας, ηγέτης της Κεντροαριστεράς. Πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτό. Ειδικά όσοι επιπολαίως στον κεντροδεξιό χώρο πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σκορπίσει σαν το φτερό στον άνεμο.
Σε μια κοινωνία πλειοψηφικά κεντροαριστερή δυστυχώς μετά τον Πόλεμο το κόμμα των συνιστωσών δείχνει αυτή τη στιγμή όρθιο. Εστω και αν κινείται σε ποσοστά της τάξεως του 20%. Εστω και αν ορισμένες δημοσκοπήσεις προβλέπουν αυτοδυναμία της Ν.Δ. Αυτοί θα είναι οι αντίπαλοι.

Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε να επανέλθει στα πράγματα, παρά τη θηριώδη στήριξη. Η αποχώρηση Θεοδωράκη και η διάσπαση οκτώ μήνες μετά την ίδρυση του νέου φορέα απέδειξαν ότι το εγχείρημα ήταν θνησιγενές εκ γενετής, όπως θνησιγενή ήταν και τα διψήφια ποσοστά με τα οποία το προίκιζαν με γενναιοδωρία οι δημοσκοπήσεις.
Στην πραγματικότητα οι ποικιλώνυμες ηγεσίες αυτού του χώρου που ταλαιπωρούν τον δημόσιο βίο 30 χρόνια έχουν «λήξει» καιρό για τη μεγάλη κοινωνία και αρνούνται να το αποδεχθούν. Θα το καταστήσει σαφές η ίδια η ζωή.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν έχει πιθανότητες να καταλάβει την πρωτιά, ξέρει όμως πώς να διεμβολίσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Η συμφωνία με τα Σκόπια έπληξε την κυβέρνηση στο σύνολο του εκλογικού σώματος, ωφέλησε σε πρώτη φάση τη Ν.Δ. αλλά συνιστά πολιτικό ορόσημο στην απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Πώς θα αποκαλέσει κανείς τον Τσίπρα εθνολαϊκιστή πλέον, από τη στιγμή που έκανε τον απαράδεκτο μεγάλο εθνικό συμβιβασμό για τη Μακεδονία; Κανείς. Γι’ αυτό άλλωστε σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ κινούνται πέριξ του 21%-25%, ακόμη και στις πιο εχθρικές.

Το πρόβλημα που έχει το ΠΑΣΟΚ κυρίως αλλά και η Ν.Δ. δευτερευόντως είναι ότι ο πρωθυπουργός θα ανοίγει θέματα -έχει την ατζέντα- που θα τον καθιστούν κυρίαρχο στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και θα αναγκάζουν το ΠΑΣΟΚ να ομοιάζει με απολίθωμα. Δυο τρία παραδείγματα: Συνταγματική αναθεώρηση, χωρισμός κράτους – Εκκλησίας: τι θα κάνουν το προοδευτικό ΠΑΣΟΚ και οι εκσυγχρονιστές; Θα συνεχίσουν να λένε τον Τσίπρα εθνολαϊκιστή; Τι θα κάνουν εκσυγχρονιστικές δυνάμεις που συντάσσονται σήμερα κυνικά και καιροσκοπικά με την Κεντροδεξιά για μια καρέκλα αύριο; Θα αρνηθούν τον εαυτό τους;

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρανοήσεις, εμείς από εδώ γνωρίζουμε άριστα τι θα κάνουμε! Θα πολεμήσουμε τον Τσίπρα με ένταση, γιατί θίγει τα ιερά και τα όσια του έθνους. Συνεπείς θα είμαστε με τους εαυτούς μας και με τις ιδέες μας. Αλλά αυτοί που παριστάνουν τους προοδευτικούς κεντροαριστερούς; Θα το γυρίσουν στο τσάμικο;

Τ ελευταίο αλλά όχι έλασσον, και το γράφω τώρα που πνέει ούριος δημοσκοπικός άνεμος για τη Ν.Δ. Μετά τη λήξη του Μνημονίου ο Τσίπρας θα ανοίξει στη ΔΕΘ θέμα μείωσης φορολογικών συντελεστών, ενώ με την αναθεώρηση θα ανοίξει και θέμα μη κρατικών πανεπιστημίων. Πλην Κεντροαριστεράς θα αποπειραθεί να κλέψει δηλαδή και τμήμα της ατζέντας της Κεντροδεξιάς.

Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να σχεδιάσει εγκαίρως την αντίδρασή της!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα