Ανδραγαθήματα

Οι αποκαλύψεις των WikiLeaks και τα θέματα για ΥΠΕΞ, Ν.Δ.Από τον
Μανώλη Κοττάκη

H δημοσίευση τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας των Αθηνών στον ιστότοπο WikiLeaks, σύμφωνα με τα οποία ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός βιαζόταν να κλείσει τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό άρον άρον μετά τις εκλογές του 2009, εγείρει πλήθος θεμάτων. Από όσα επιλεκτικά έχει πει μέχρι στιγμής δημοσίως το υπουργείο Εξωτερικών κατά προηγούμενων κυβερνήσεων έως την ποιότητα της διεύρυνσης της κεντροδεξιάς παράταξης με στελέχη της Κεντροαριστεράς. Ολα τα ακουμπούν.

Εάν ισχύουν όσα αναφέρονται στα τηλεγραφήματα, ότι ο Παπανδρέου πρότεινε στον Γκρούεφσκι «να αφήσουν στην άκρη τα θέματα της ταυτότητας και της γλώσσας», τότε γιατί το υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησε επανειλημμένως να «βγάλει λάδι» τον πρώην πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι τάχα από το 2010, επί ιδικών του ημερών, αρχίσαμε να θέτουμε στον ΟΗΕ θέμα «μακεδονικής γλώσσας»; Το ότι, επίσης, ο ΓΑΠ πρότεινε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» για διεθνή χρήση μόνο, χωρίς καμιά συνταγματική αλλαγή, δεν ήταν άξιο λόγου; Μόνο η Ντόρα έφταιγε για όλα τα στραβά ψωμιά;

Οι αποκαλύψεις αυτές, που γίνονται ονομαστικά για τον Γιώργο Παπανδρέου, έρχονται να προστεθούν σε πλείστες άλλες. Τις θυμίζω μία προς μία: Ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε ότι υπήρξε κυβέρνηση η οποία στο παρελθόν έδωσε οδηγία σε διπλωμάτες της να μη θέτουν θέμα απομάκρυνσης του «Αττίλα», στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Σχεδίου Ανάν! Τους Σημίτη και Παπανδρέου εννοούσε – κανείς δεν το αρνήθηκε όταν το επισημάναμε. Ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι υπήρξε πρωθυπουργός που εκχώρησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την αρμοδιότητα να διαλέξει το νέο όνομα των Σκοπίων, με την υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα το επικύρωνε αμέσως μετά! Ρωτήσαμε ευθέως αν η καταγγελία αφορά τον κύριο Σημίτη – πάλι ουδείς απάντησε.

Στο βιβλίο του Βασίλη Μαρκεζίνη «Για μια νέα εξωτερική πολιτική» δημοσιεύεται μαρτυρία πρώην υπουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι ο Παπανδρέου πίεζε την αδελφή κυβέρνηση της Λευκωσίας να μη θέτει θέμα ΑΟΖ στη διεθνή κοινότητα! Τέλος, ο Μιχάλης Ιγνατίου σε βιβλίο του αποκαλύπτει τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάς δεσμεύτηκε στις ΗΠΑ μετά τα Ιμια ότι δεν θα επεκτείνει ποτέ την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 μίλια! Αν κάποιος απεμπολεί την ΑΟΖ, τα 12 μίλια, το όνομα της Μακεδονίας, τη γλώσσα και την ταυτότητα των Ελλήνων Μακεδόνων, αν δεν τον πειράζει ο «Αττίλας» στην Κύπρο, αυτόν τον άνθρωπο πώς τον λες;

Φτάνω στη Ν.Δ. Φορείς των αντιλήψεων αυτών έχουν εγκατασταθεί σε θέσεις-κλειδιά εντός της – στελέχη Σημίτη, Παπανδρέου, Βενιζέλου. Δεν έχουν όλα τις αυτές αντιλήψεις, βεβαίως -κάποιους τους γνωρίζω/εκτιμώ-, αλλά πάντως η πλειονότης παρομοίως σκέπτεται. Απόλυτο δικαίωμα του εκλεγμένου αρχηγού να τους ενσωματώσει, φυσικά, δικαίωμα δικό μας, από την άλλη, να λέμε ότι δεν είναι συμβατοί με το DNA της παράταξης. Αρα, δεν μπορούν να αποτελούν το κέντρο βάρους της παράταξης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα