Φάρμακα μπλόκαραν τον αυτισμό

Πειραματικές ουσίες για τον καρκίνο μειώνουν δραστικά τα συμπτώματαΠειραματικά φάρμακα για τον καρκίνο θα μπορούσαν να σταματήσουν τα συμπτώματα του αυτισμού στους ενήλικες, ανοίγοντας μάλιστα τον δρόμο, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση της αναπτυξιακής διαταραχής στα μωρά. Σύμφωνα με ερευνητές του βρετανικού Cardiff University, κάτι τέτοιο είναι εφικτό διότι τα νέα αντικαρκινικά φάρμακα μπλοκάρουν μια πρωτεΐνη, η οποία συνδέεται και με τις δύο παθήσεις.

Πρόκειται για την πρωτεΐνη ERK2, που είναι ιδιαίτερα αυξημένη στον οργανισμό των καρκινοπαθών και βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο όσων έχουν αυτισμό. Πειράματα της ερευνητικής ομάδας, με επικεφαλής τον καθηγητή Riccardo Brambilla, έδειξαν ότι νέα αντικαρκινικά φάρμακα που στοχοποιούν την ERK2, τα οποία όμως δεν κατονομάζονται, δεν της επιτρέπουν να φτάσει στον εγκέφαλο.

Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνονται δραστικά τα συμπτώματα του αυτισμού στους ενήλικες. Μάλιστα, ο Brambilla επισημαίνει: «Θεωρητικά είναι εφικτό να αναστρέψει μόνιμα τη διαταραχή στα παιδιά, με την προϋπόθεση να τους χορηγηθούν τα νέα αντικαρκινικά φάρμακα αμέσως μετά τη γέννησή τους». Για τις ανάγκες της έρευνας ο Brambilla και οι συνεργάτες του εξέτασαν ποντικούς που εμφάνιζαν συμπτώματα ανάλογα με του αυτισμού, όπως υπερκινητικότητα, μειωμένη μητρική φροντίδα για τα παιδιά τους και προβλήματα στην όσφρηση. Παρατήρησαν ότι στον οργανισμό τους τα επίπεδα της ERK2 ήταν πολύ υψηλά. Γνωρίζοντας την ύπαρξη πειραματικών αντικαρκινικών φαρμάκων, που επιδρούν καταλυτικά στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τα χορήγησαν στα τρωκτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Ετσι, διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα αυτισμού στα πειραματόζωα μειώνονταν σημαντικά και ότι τα μικρά ποντίκια που έφεραν στη ζωή δεν έπασχαν από αυτισμό. Αυτό, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι τα φάρμακα είχαν προστατέψει τα νεογέννητα από τον αυτισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τώρα οι επιστήμονες του Cardiff University σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι δύσκολα κάποια έγκυος γυναίκα που φέρει τα γονίδια του αυτισμού θα δεχτεί να της χορηγηθούν τα αντικαρκινικά φάρμακα, αν και οι ίδιοι πιστεύουν ότι το μωρό της θα επωφεληθεί.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα