«Καυτός» ο Ιούλιος με μάχες στο Κοινοβούλιο

Προ ημερησίας για την οικονομία, «Κλεισθένης 1» και μομφή κατά Καμμένου ανεβάζουν το θερμόμετρο

Tην Πέμπτη αναμένεται το «ματς» στη Βουλή για την οικονομία και την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για τη ρύθμιση του χρέους, με αφορμή το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Η συνεδρίαση προβλέπεται να είναι μαραθώνια, αφού θα αρχίσει νωρίς το μεσημέρι με την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Το κοινοβουλευτικό πρόγραμμα των επόμενων δυο εβδομάδων είναι ιδιαιτέρως πυκνό, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, αφού η Βουλή «κλείνει» για τα θερινά τμήματα, πρώτη φορά μετά την κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι το νομοσχέδιο Σκουρλέτη για τον «Κλεισθένη 1», που αναμένεται να δεχτεί σκληρή κριτική από κόμματα και κοινωνικούς φορείς, θα κατατεθεί έως μεθαύριο στη Βουλή και θα αρχίσει αμέσως η επεξεργασία του στις αρμόδιες επιτροπές, ώστε να ψηφιστεί άρον άρον πριν κλείσει η Ολομέλεια.

Νομοσχέδιο

Το «καυτό» νομοσχέδιο περιλαμβάνει την πρόβλεψη για διεξαγωγή εκλογών σε δήμους και περιφέρειες το 2019, πιθανότατα τον Οκτώβριο, τα ζητήματα της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών αλλά και την επίμαχη ρύθμιση για την απλή αναλογική.

Την ίδια ώρα εκκρεμεί και η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του Δημήτρη Καμμένου για το αξίωμα του αντιπροέδρου της Βουλής, από το οποίο αρνείται να παραιτηθεί, παρά τις συνεχείς κυβερνητικές πιέσεις. Χθες, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων δέχτηκε νέες πιέσεις, αυτήν τη φορά και από άλλα κόμματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Νικήτας Κακλαμάνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, του ζήτησαν να παραιτηθεί, ώστε να μη χρειαστεί να οδηγηθεί η Βουλή στην επίπονη διαδικασία της μομφής. Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι ο κ. Καμμένος τού δήλωσε πως θα έχει αποφασίσει αν θα παραιτηθεί ή όχι έως το πρωί της Πέμπτης.