Διαμαρτυρία για τις 12.000 απολύσεις στα νοσοκομεία

Σε κινητοποίηση σε όλη τη χώρα προχώρησε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αντιδρώντας, μεταξύ άλλων, στην απόλυση 12.000 συμβασιούχων συναδέλφων τους.

Συγκεκριμένα, η ομοσπονδία είχε εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τους εργαζομένους στα νοσοκομεία της περιφέρειας και τετράωρη στάση εργασίας -από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι- για την Αττική, ενώ έκανε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης δεν έλειψε η ένταση, καθώς ομάδα ατόμων επιχείρησε να μπει στο υπουργείο, με αποτέλεσμα να εμποδιστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν μπροστά στο κτίριο. Στη συνέχεια μέλη της ΠΟΕΔΗΝ άρχισαν να χτυπούν τα κατεβασμένα ρολά. Τελικά περίπου 15 άτομα, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Το θέμα με το επικουρικό προσωπικό προέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του αρμόδιου κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία «οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των επικουρικών γιατρών που υπερβαίνουν το 24μηνο θεωρούνται μη νόμιμες». Οπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της, ύστερα από αυτή την απόφαση η κυβέρνηση ψήφισε αιφνιδιαστικά νόμο με τον οποίο παρατείνεται πέντε μήνες η «ομηρία» των συμβασιούχων στον κλάδο της Υγείας και αντί να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, με ταυτόχρονη σύσταση οργανικών θέσεων που δεν υπάρχουν, τους απολύει όλους.