Ερευνα-σοκ! Η Ελλάδα αργοπεθαίνει

Το Μνημόνιο σκότωσε και τα όνειρα των νέων ζευγαριών για παιδιά. Θα είμαστε μόλις 7.200.000 το 2080Προβλέψεις-σοκ για δραματική μείωση του πληθυσμού των Ελλήνων στο άμεσο μέλλον, που πυροδοτήθηκε από τα πέτρινα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων, φέρνει στο φως η έρευνα-κραυγή αγωνίας με τίτλο «Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν», που υπογράφει η νομικός Ηρα Εμκε Πουλοπούλου, διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Παρισιού, μέλος της Ακαδημίας Επιστημόνων της Νέας Υόρκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών. 

Η συρρίκνωση των γεννήσεων, η αύξηση των θανάτων και η αρνητική μετανάστευση αναδεικνύουν το δημογραφικό σε μέγα εθνικό θέμα της Ελλάδας. Οι γραβάτες και οι φιέστες για την «αλλαγή σελίδας» αγνοούν τη σκληρή πραγματικότητα… Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2080 η Ελλάδα θα αποτελεί το μικρότερο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με μόλις 7.200.000 κατοίκους!

Η έρευνα των 734 σελίδων αποκωδικοποιεί δεκάδες στατιστικούς πίνακες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και της Eurostat. Μόνο το διάστημα 2011-2017 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 355.000 ανθρώπους και, αν το «νούμερο 1» εθνικό πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί με την υπευθυνότητα που απαιτείται, ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050 μόλις που θα αγγίζει τα 10.000.000 ανθρώπους. Και σύμφωνα με τη Eurostat, το 2080 οι πολίτες της χώρας θα έχουν μειωθεί σε 7.200.000…

Η έρευνα αναφέρει ότι την περίοδο 2011-2016 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 115.479 άτομα (γεννήσεις 692.592, θάνατοι 808.071). Η μικρή αύξηση των γεννήσεων (κατά 1.051 παιδιά) που καταγράφηκε το 2016 οφείλεται κατά 77% σε γεννήσεις από γυναίκες πρόσφυγες, που δεν θα μείνουν στην Ελλάδα. Εως το 2010 οι άνθρωποι που έρχονταν στην Ελλάδα ήταν περισσότεροι από εκείνους που την εγκατέλειπαν.

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα (2018) η χώρα, εκτός από την υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων, οφείλεται στο φαινόμενο της αρνητικής μετανάστευσης, γεγονός που έχει ως συνέπεια τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού κάθε χρόνο σε απόλυτο αριθμό. Τα στοιχεία που παρατίθενται οδηγούν στο συμπέρασμα πως ό,τι κατάφερε με κόπο η Ελλάδα να κερδίσει στα χρόνια της «ευμάρειας», το έχασε μέσα στα οκτώ χρόνια της κρίσης!

Η ανεργία

Οπως αναφέρει η ερευνήτρια Ηρα Εμκε Πουλοπούλου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι παράγοντες για τη δυσμενή εικόνα του πληθυσμού είναι πολλοί, αλλά «πρωταρχική θέση κατά τη διάρκεια της κρίσης κατέχουν η ανεργία, η επισφαλής απασχόληση και η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος.

Μετά το 2013 παρατηρείται μείωση της ανεργίας με ταυτόχρονη μείωση της πλήρους απασχόλησης και αύξηση της μερικής. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι καταργούνται οι “καλές” θέσεις εργασίας με ικανοποιητικό μισθό, εξασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα, ενώ αυξάνονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ανασφάλιστες με πολύ χαμηλούς μισθούς και ενίοτε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας». Ως εκ τούτου, η αύξηση της ανεργίας των νέων ανδρών και γυναικών και η απασχόληση σε δυσβάστακτο περιβάλλον αποτελούν αιτία μείωσης της γαμηλιότητας και της γεννητικότητας και αύξησης της αποδημίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα