Μια έκθεση στην Υδρα για τον Παναγιώτη Τέτση

Δεκαοκτώ μαθητές και φίλοι του ζωγραφίζουν στη μνήμη του και εκθέτουν τα έργα τους σε «Μπρατσέρα» και «Μιράντα»Από την
Ειρήνη Κανά*

Μ ε την έκθεση «Τέχνης περίπατος», 18 μαθητές και φίλοι του Παναγιώτη Τέτση ζωγραφίζουν στη μνήμη του και παρουσιάζουν τα έργα τους στα «Μπρατσέρα» και «Μιράντα» στην Υδρα. «Ανθρωποι που τον έζησαν από κοντά, που έμαθαν από αυτόν την τέχνη και την αξία του χρώματος στη ζωή μας» σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Φοίβη Παρασκευά.

«Ο σπουδαίος αυτός δάσκαλος υπήρξε και μεγάλος κολορίστας. Αυτός ο χαρισματικός και πολύπλευρος καλλιτέχνης, που έζησε δίνοντας τα φώτα του στους νεότερους μαθητές του, αγάπησε την Υδρα, τον τόπο καταγωγής του, και συνάμα αφιερώθηκε εν ζωή στην τέχνη του χρώματος με έναν τρόπο μεταφυσικό, αγκαλιάζοντας και εντάσσοντας στη ζωγραφική του τοπία και ανθρώπους.
Με περισσή γενναιοδωρία μεταλαμπάδευσε τη γνώση και την τεχνική του στους νέους καλλιτέχνες, χωρίς ανταγωνισμό, κάνοντάς τους εξίσου σπουδαίους και χαρισματικούς, πρώτα απ’ όλα, ανθρώπους.

Η απουσία του δεν αντικαθίσταται εύκολα. Η τέχνη όμως της ζωγραφικής έχει την ιδιότητα να μας ταξιδεύει στο όνειρο, αφήνοντας το αποτύπωμά της γύρω μας και μέσα μας. Οι 18 καλλιτέχνες αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για το νησί, είναι η συνέχειά του, τα παιδιά του. Είναι πράγματι μεγάλο γεγονός για το νησί της Υδρας αυτή η “επιστροφή” των καλλιτεχνών, με τους οποίους ο Τέτσης μοιράστηκε τα πάντα» επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης.

«Στο νησί όπου ζήσαμε εκείνα τα υπέροχα καλοκαίρια, σπουδαστές ακόμα στο εργαστήριο του, στον σταθμό της Σχολής Καλών Τεχνών. Στο Ανάκτορο Τομπάζη, όπως του άρεσε να το αποκαλεί. Ζωγραφική από νωρίς το πρωί. Πρώτος ξυπνούσε πάντα εκείνος. Τα καβαλέτα έξω, πόζες κάτω απ’ τον ήλιο με φόντο το λιμάνι και το βουνό απέναντι στην ανατολή. Τα μεσημέρια στη θάλασσα. Τα απογεύματα μέσα στη γλυκιά αλμυρή αποχαύνωση. Τον θυμάμαι ν’ ανεβαίνει με τρεις δρασκελιές το βουνό, να πάει να ζωγραφίσει μια “Υδρα” από ψηλά. Κάποια βράδια μαγειρεύαμε και στρώναμε το τραπέζι στην πάνω βεράντα, όπου τα αστεία και τα γέλια δίνανε και παίρνανε… Ο Τέτσης, πάντα δίπλα μας, ο πιο νέος απ’ όλους, ο πιο εμπνευσμένος και ο πιο αισιόδοξος. Αργά σαν ώρα μεσάνυχτα, βόλτα στο λιμάνι για ένα τελευταίο ποτό. Και κει, δίπλα στα ήσυχα νερά του λιμανιού, ο απολογισμός της μέρας κάτω απ’ το υδραίικο φεγγαρόφωτο, ευνοημένοι όσο κανείς άλλος. Με τον αγαπημένο Τέτση πλάι μας».

Στην έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 28 Ιουλίου, συμμετέχουν επίσης οι Αθηναίος Β., Γκολέμας Μ., Κατσούλης Σ., Κριεζής Α., Μαδένης Μ., Μακρής Θ., Μπατινάκης Τ., Μπίλη Α., Μπολιεράκη Κλ., Μπολιεράκη Κ., Νικολάου Α., Παλαντζάς Χ., Σιάμκουρη Μ., Σούτογλου Ε., Στεφανίδη Φ., Τούντας Π., Χατζηγιαννούλη Κ.

*Ζωγράφος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα