Η… ξινισμένη Ντόρα στη φιέστα του σουλτάνου

Εγένετο… σουλτάνος σε μια τε λετή-υπερπαραγωγή • Ο Ταγίπ Ερντογάν από χθες στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας για μια νέα θητεία ενισχυμένων εξουσιώνΜε τελετή που θύμιζε περισσότερο… ενθρόνιση σουλτάνου παρά με τελετή ορκωμοσίας προέδρου κράτους έμοιαζε η χθεσινή που έλαβε χώρα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση με πρωταγωνιστή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και παρουσία χιλιάδων υψηλών προσκεκλημένων τόσο από την Τουρκία όσο και από το εξωτερικό.

Η ορκωμοσία αυτή, από τη μια, σηματοδότησε την «αλλαγή σελίδας» στη σύγχρονη Ιστορία της γείτονος, καθώς η Τουρκική Δημοκρατία πέρασε -όπως σημείωνε ο αρθρογράφος της «Hurriyet» Μουράτ Γετκίν- στη «δεύτερη φάση της» και, από την άλλη, μετέτρεψε τον Ερντογάν (και με τη βούλα πια) σε απόλυτο κυρίαρχο, μια και στα χέρια του συγκεντρώνονται όλες οι εκτελεστικές εξουσίες. Τον έκανε «σουλτάνο» μιας κυβέρνησης χωρίς πρωθυπουργό, αποτελούμενης από 16 υπουργούς. Νέος υπουργός Εξωτερικών παραμένει ο… παλιός Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπουργός Αμυνας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ. Στο τιμόνι της Οικονομίας θα «κάθεται» ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ενώ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διορίστηκε ο Φουάτ Οκτάι.

Ολα άρχισαν λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, όταν μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή, συνοδεύοντας την προεδρική λιμουζίνα στην οποία επέβαιναν ο Ερντογάν με τη σύζυγό του Εμινέ, σταματούσε έξω από το τουρκικό Κοινοβούλιο. Αφού νωρίτερα είχαν ράνει με λουλούδια το πολυτελές αυτοκίνητο του «σουλτάνου» οι φανατικοί οπαδοί του, έξω από τη Βουλή ο Ερντογάν βίωνε δεύτερη αποθέωση υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και των συναδέλφων τους από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), του Γκρίζου Λύκου Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της Ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» είπε ο «σουλτάνος», δίνοντας τον όρκο ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, έχοντας όμως απέναντί του τους βουλευτές της αντιπολίτευσης -σε ένδειξη διαμαρτυρίας- καθισμένους στα έδρανά τους.
Απών από τη διαδικασία ήταν ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που και αυτός ήθελε με τον τρόπο αυτόν να στείλει το δικό του πολιτικό μήνυμα.

Επίσημοι καλεσμένοι

Αμέσως μετά ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Ανίτκαμπιρ, το μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όπου απόθεσε στεφάνι στα χρώματα της τουρκικής σημαίας, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το «Λευκό Παλάτι» του, το προεδρικό μέγαρο, όπου τον περίμεναν οι υψηλοί προσκεκλημένοι του, οι 28 ξένοι επίσημοι -πρόεδροι και αντιπρόεδροι κυβερνήσεων, πρωθυπουργοί, υπουργοί κ.λπ.-, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της ΠΓΔΜ, της Μολδαβίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, όπως επίσης ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και ο εμίρης του Κατάρ.

Το «παρών» έδωσαν επίσης στο προεδρικό μέγαρο οι γ.γ. του ΟΑΣΕ, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών, όπως και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Στην πρώτη του ομιλία έξω από το προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας (κι ενώ ακυρώθηκε σόου με λέιζερ και χορευτικά λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος την Κυριακή) ο «σουλτάνος» τόνιζε χθες πως «η Τουρκία ξεκίνησε την πορεία της προς μια ισχυρότερη κυβέρνηση και χώρα» και υπογράμμιζε πως στόχος είναι η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, η ασφάλεια των συνόρων και η επίτευξη προόδου σε κάθε τομέα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως τις επενδύσεις.

«Ξέχασε» βέβαια τις απηνείς διώξεις σε βάρος χιλιάδων αντιφρονούντων τα τελευταία δύο χρόνια.

ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρά πυρά σε Ντόρα για την παρουσία της

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, εναντίον της οποίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση για την παρουσία της στη χθεσινή ανατολίτικη φιέστα που οργάνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την ορκωμοσία του για τη νέα προεδρική θητεία του. Το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου την κατηγορούν για «υποκρισία» και «προσωπική στάση», την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μη στείλει εκπρόσωπό της, αντιδρώντας έτσι στη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι παραμένουν στις τουρκικές φυλακές χωρίς να τους έχει αποδοθεί καμία κατηγορία επισήμως.

Ο Φώτης Κουβέλης, δικαιολογώντας την απουσία Ελληνα κυβερνητικού στα επινίκια του Τούρκου προέδρου, επισήμανε: «Δεν είναι δυνατόν, όταν καταγράφεται αυτή η απαράδεκτη ενέργεια που έχει σχέση με την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας, να παραβρεθεί ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών ή οποιοσδήποτε άλλος». «Εκτός γραμμής» χαρακτήρισε την κυρία Μπακογιάννη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος. «Οταν εμείς μιλούσαμε για ανοιχτούς διαύλους με την Αγκυρα, δεχθήκαμε κριτική από τη Νέα Δημοκρατία. Τώρα η κυρία Μπακογιάννη επικαλείται την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Αγκυρα. Δεν είναι τουλάχιστον υποκριτικό αυτό;» διερωτήθηκε ο κ. Κατρούγκαλος. Σε αυτό το ύφος κινείται και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία σημειώνεται ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τους δύο Ελληνες αξιωματικούς η συνοχή και η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι δεδομένες.

Από τη μεριά της, η Ντόρα Μπακογιάννη σε ανάρτησή της τόνισε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστώ τον κύριο Τσίπρα για τη σημερινή αναφορά στο όνομά μου. Ανέδειξε για μια ακόμα φορά την αιτία της παταγώδους αποτυχίας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, που δεν είναι άλλη από τη βαθιά διχαστική του λογική ακόμα και σε εθνικά θέματα… Οταν δύο Ελληνες αξιωματικοί εξακολουθούν και είναι φυλακισμένοι, μετά από 130 μέρες θα περίμενε κανείς από τον πρωθυπουργό να καλοδεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια, και δη από Ελληνα πολιτικό, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος που ταλανίζει όλους τους Ελληνες». Και η κυρία Μπακογιάννη κατέληξε λέγοντας:
«Ας μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας. Ολες οι προσπάθειες που καταβάλλουμε έχουν ως στόχο την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών τώρα και όχι όταν γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα