Bullying και διαδίκτυο, συνδυασμός που σκοτώνει

Μόνη ασπίδα «η οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης στην οικογένεια»Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει με το πέρασμα του χρόνου το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί τα θύματα ακόμη και στον θάνατο. 

Η περίπτωση του 15χρονου από την Αργυρούπολη που έβαλε τέλος στη ζωή του διά απαγχονισμού και η πολύκροτη υπόθεση θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος.

Μάλιστα, η ευρεία χρήση του διαδικτύου από τους εφήβους κάνει ακόμη ευκολότερο το έργο των θυτών, καθώς μέσα σε λίγα μόλις λεπτά μπορούν να αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες ή βίντεο γελοιοποιώντας το θύμα, που αισθάνεται για πάντα δακτυλοδεικτούμενο.

Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο ψυχολόγος από το Χαμόγελο του Παιδιού Στέφανος Αλεβίζος, οι κλήσεις προς τον οργανισμό αλλά και τα αιτήματα για παρεμβάσεις σε σχολεία που αφορούν το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. «Ενδεχομένως πρόκειται για αύξηση ενός πολυπαραγοντικού φαινομένου. Οι λόγοι ποικίλλουν ανά περίπτωση και μπορεί να είναι κοινωνικοί, ενδοοικογενειακοί ή να συντρέχουν διαπροσωπικοί παράγοντες».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεβίζο, το σημαντικότερο βήμα για τη μείωση ή ακόμη και την εξάλειψη του φαινομένου είναι η οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μέσα στην οικογένεια, με σεβασμό στις απόψεις των παιδιών και με απουσία κριτικής διάθεσης. «Πρέπει μέσα στο σπίτι να υπάρχει ένα τέτοιο κλίμα που να ευνοεί και να διευκολύνει το παιδί να εκμυστηρευτεί οτιδήποτε το προβληματίζει» εξηγεί και προσθέτει ποιες είναι οι συμπεριφορές εκείνες που μπορούν να κινήσουν τις υποψίες των γονέων.

«Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή, όπως είναι για παράδειγμα η απουσία διάθεσης του παιδιού για το σχολείο ή η άποψή του για κάποιους συμμαθητές του, οφείλουν να προβληματίσουν τους γονείς και στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό, να διερευνηθεί εάν υπάρχει πρόβλημα εκφοβισμού ή όχι». Τέλος, ο κ. Αλεβίζος συσχετίζει ανοιχτά τον σχολικό εκφοβισμό με τις αυτοχειρίες. Οπως αναφέρει, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία οι μισές αυτοκτονίες νέων ανθρώπων σχετίζονται με την ενδοσχολική βία.

Κέλλυ Φαναριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα