Ζωή σε τέσσερα παιδιά χάρισε εξάχρονη, θύμα τροχαίου δυστυχήματος

Δώρο ζωής σε τέσσερα παιδιά έδωσαν οι γονείς ενός εξάχρονου κοριτσιού από την Κρήτη με την επιλογή τους να παραχωρήσουν τα ζωτικά όργανα του παιδιού τους μετά τον εγκεφαλικό θάνατό του

Η οικογένεια της μικρής Ελευθερίας, η οποία έχασε τη μάχη με τον θάνατο στις 30 Ιουνίου έπειτα από αυτοκινητικό δυστύχημα, αποφάσισε να δώσει ζωή σε ανθρώπους που περίμεναν υπομονετικά κάποιο μόσχευμα και πλέον η καρδιά της άτυχης κοπέλας συνεχίζει να χτυπά μέσα από το σώμα ενός τρίχρονου αγοριού από την Ουγγαρία, το ήπαρ της μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία σε ένα εννιάχρονο αγόρι από το Τορίνο και οι νεφροί της σε δύο ανήλικα παιδιά από τη Γένοβα.

«Το κορίτσι έμεινε για δέκα μέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, αλλά οι βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις δεν του επέτρεψαν να επιβιώσει παρά τις μάχες που έδωσαν οι γιατροί για να το κρατήσουν στη ζωή.
Οι γονείς πήραν μια σπουδαία απόφαση, παρά το πένθος τους, και αμέσως ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος κίνησε τις διαδικασίες για την εύρεση των κατάλληλων ληπτών.

Η συγκεκριμένη πράξη των γονέων θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα διότι η μεταμόσχευση είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) Ιωάννης Τασσόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κρήτη είναι μια περιοχή ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ό,τι έχει να κάνει με τη δωρεά οργάνων, παρά τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά που παρατηρούνται στο σύνολο της χώρας. «Υπάρχει μεγάλη προσφορά από συγγενείς ανθρώπων που χάνουν τη μάχη με τον θάνατο. Στο ΠΑΓΝΗ έχουμε τουλάχιστον πέντε περιστατικά δωρεάς οργάνων ετησίως και αυτό είναι προς τιμήν τους διότι η μεταμόσχευση είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Η κρητική ψυχή είναι πολύ δυνατή» καταλήγει ο κ. Τασσόπουλος.

Κέλλυ Φαναριώτη