Ντράγκι: Yπό προϋποθέσεις η ένταξη της Ελλάδας στο QE

Από την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) που θα συντάξουν οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα εξαρτηθεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), όπως αποσαφήνισε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα, τόνισε ότι το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας μετά το τρίτο Μνημόνιο δεν εγγυάται ότι θα διατηρηθεί το waiver, δηλαδή η κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως ενέχυρων για την παροχή (φθηνής) ρευστότητας προς τις εγχώριες τράπεζες.

Στη διάρκεια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Ντράγκι άφησε ανοιχτό παράθυρο για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι θετική η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της ΕΚΤ. Η ανάλυση θα συνταχθεί αφού η συμφωνία του τελευταίου Eurogroup εγκριθεί από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης και αφού ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) πιστοποιήσει (την προσεχή Παρασκευή) την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι «η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο QE μετά το τέλος του προγράμματος μόνο αν έχει waiver. Ωστόσο, η τρέχουσα μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία δεν εγγυάται την ύπαρξη waiver».

Συνεπώς, η διατήρηση του waiver μετά την εκπνοή του τρίτου Μνημονίου είναι μεν εφικτή, όπως επισήμανε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην τελευταία έκθεσή του, αλλά φαίνεται ότι θα είναι δύσκολη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα