Μητροπολίτη Αγκύρας τοποθέτησε το Φανάρι για πρώτη φορά από το 1922

Ανακατατάξεις στην ιεραρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Σε ποσοτική και ποιοτική διεύρυνσή της προχώρησε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θεωρείται πολύ προσεκτικός και εξαιρετικά αυστηρός στην αξιολόγηση των εκκλησιαστικών στελεχών της αυλής του Φαναρίου και ενίοτε αρκετά φειδωλός στην απονομή οφικίων ή στην ανύψωση κληρικών σε επισκόπους. Ωστόσο, όποτε προχωρά σε τέτοιες κινήσεις έχει προηγηθεί βαθιά μελέτη και στάθμιση των αναγκών του Πατριαρχείου.

Κάπως έτσι δρομολογήθηκαν οι χθεσινές ανακατατάξεις μέσα από μεταθέσεις μητροπολιτών που έφεραν την εκλογή ενός νέου ιεράρχη. Ειδικότερα, ο γηραιός μητροπολίτης Ελβετίας Ιερεμίας ύστερα από ευδόκιμη υπηρεσία δεκαετιών στη Μητρόπολη Ελβετίας, έχοντας και την ευθύνη του Θεολογικού Ινστιτούτου του Πατριαρχείου στο Σαμπεζί, μετατέθηκε στη Μητρόπολη Αγκυρας. 

Η Επισκοπή στην πρωτεύουσα της σύγχρονης Τουρκίας πληρώνεται πρώτη φορά μετά το 1922, σε μια άκρως συμβολική κίνηση. Παράλληλα, ο μέχρι σήμερα επίσκοπος Λαμψάκου Μακάριος εκλέχθηκε μητροπολίτης Ανέων. Η μετάθεση του μητροπολίτη Ιερεμία στην Τουρκία επέφερε την εκλογή διαδόχου του, καθώς νέος μητροπολίτης Ελβετίας εκλέχθηκε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ελβετίας, αρχιμανδρίτης Μάξιμος Πόθος.

Οι χθεσινές εσωτερικές μετακινήσεις, αλλά και η εκλογή νέου μητροπολίτη Ελβετίας εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελούν μόνο το πρώτο βήμα, χωρίς να αποκλείονται στο προσεχές χρονικό διάστημα νέες αλλαγές και ανακατατάξεις στην ιεραρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι μεταθέσεις γηραιών μητροπολιτών σε εκκλησιαστικές επαρχίες στην Τουρκία δίνουν το στίγμα της ευαρέσκειας προς τους παλιούς επισκόπους που ανυψώνονται σε ιστορικές και συμβολικές έδρες, ώστε σε πολυπληθείς και αναπτυσσόμενες μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου στην Ευρώπη και σε άλλες εκκλησιαστικές επαρχίες, μακριά από τη γηραιά ήπειρο, να εκλεγούν νέοι και δυναμικοί επίσκοποι που θα δώσουν το στίγμα της ανανέωσης και της συνέχειας της μητέρας Εκκλησίας. Αυτό το στίγμα εξέπεμψε και η πρόσφατη εκλογή του αρχιμανδρίτη Μύρωνα Κτιστάκη ως μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεδρίασε χθες στη Μονή της Αγίας Τριάδας Χάλκης, στη νέα αίθουσα Συνοδικού, αντάξια του κύρους του Πατριαρχείου, που κατασκευάστηκε με τη μέριμνα του ηγουμένου της Μονής της Χάλκης, του μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου.

Αντ. Τριανταφύλλου