Τρόμος από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλονίκη

Ξαναχτύπησε μέσω κουνουπιών έπειτα από τρία χρόνια αδράνειας, με θύμα μία ηλικιωμένη, που νοσηλεύεταιΚαμπανάκι» χτύπησε ύστερα από τρία χρόνια στη βόρεια Ελλάδα για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ηλικιωμένη γυναίκα σε χωριό της Θεσσαλονίκης βρέθηκε χθες θετική στον ιό.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα έπειτα από τρία χρόνια απουσίας του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή. Η ηλικιωμένη γυναίκα πήγε στο νοσοκομείο με νευρολογικά προβλήματα και πυρετό. Οι γιατροί, θορυβημένοι, προχώρησαν άμεσα στις ειδικές εξετάσεις, αφού μετά την επιδημία του 2010 στην περιοχή το ιατρικό σύστημα είναι υποψιασμένο και η εγρήγορση συνεχής. Μάλιστα η διάγνωση έγινε σε μόλις μία ημέρα.

«Ο ιός κυκλοφορεί και πάλι στην περιοχή και δεν αποκλείεται να έχουμε και άλλα κρούσματα» σημείωσε η υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών, καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Αννα Παπά. Μιλώντας στη «δημοκρατία» συνέστησε προφύλαξη από τα κουνούπια κατά τις απογευματινές ώρες, με αιχμή τις ομάδες κινδύνου, που είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι, αλλά και ψυχραιμία, αφού πλέον η προετοιμασία των ιατρικών δομών είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στο παρελθόν.

Οπως τόνισε η κυρία Παπά, υπάρχει συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιεί πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και στους απαιτούμενους ψεκασμούς. Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για μεταδιδόμενες ασθένειες στην Κεντρική Μακεδονία δεν εντοπίστηκε μέχρι στιγμής ο ιός σε μετρήσεις που έγιναν σε κοτόπουλα και κουνούπια, κάτι που είναι ενθαρρυντικό σε σχέση με την εξέλιξη του φαινομένου στο εξής.

Στο μεταξύ, η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών, όπως και τα αυξημένα επίπεδα όχλησης από τα τσιμπήματά τους, μετά και την πρωτοφανή κακοκαιρία και τις έντονες βροχοπτώσεις στην Κεντρική Μακεδονία, ενεργοποιούν εκ νέου τους αεροψεκασμούς. Το σχετικό πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών επαναπροσαρμόζεται, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

«Αν όλα πάνε καλά με τον καιρό, ξεκινάμε τους αεροψεκασμούς από την Πέμπτη έως και την Κυριακή. Ηδη είχαν γίνει αεροψεκασμοί, ειδικά στους ορυζώνες, που είναι η κύρια πηγή επώασης των κουνουπιών» σημείωσε ο ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Χατζηβρέττας.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηβρέττα, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών είναι σε ισχύ από πέρυσι και για τρία χρόνια, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τις 14 Απριλίου, ωστόσο οι φετινές βροχοπτώσεις δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα. Ο ίδιος εκτιμά πως αν δεν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις, θα εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα κουνούπια. Οι πολίτες, όταν εντοπίζουν οξυμένα προβλήματα με τα κουνούπια σε κάποια περιοχή, μπορούν να επικοινωνούν στη γραμμή 800 11 244 244.

Εξι κρούσματα στα Μέγαρα

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή του έτους έως τις 5 Ιουλίου είχαν εκδηλωθεί στη χώρα μας επτά κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα έξι από αυτά καταγράφηκαν στα Μέγαρα Αττικής και ένα στην Τανάγρα. Πέντε ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ δύο εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 νόσησαν 48 άτομα, εκ των οποίων τα πέντε κατέληξαν. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως  η εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα