Απαγορεύουν τη διάθεση ακριβών σκευασμάτων από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Διάταξη φέρνει ταλαιπωρία ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥΜεγάλες ανατροπές στον κλάδο του φαρμάκου αναμένεται να προκαλέσει διάταξη που περιλαμβάνεται στον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) και απαγορεύει τη διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία φαρμάκων αξίας άνω των 1.000 ευρώ. Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αιφνιδιασμένοι και καλούν το υπουργείο Υγείας να ανακαλέσει την απόφαση, αλλιώς θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη γιατί έγινε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο. Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η διάταξη «επιβάλλει τη διάθεση των φαρμάκων αυτών μόνο από τα ελάχιστα κρατικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των ασθενών». Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, η απόσυρση ακριβών σκευασμάτων από τα φαρμακεία «συνιστά έλλειψη σεβασμού προς τους ασφαλισμένους γιατί περιορίζει το δικαίωμα πλήρους και απρόσκοπτης πρόσβασης στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης».

Στο πλαίσιο αυτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητεί την απόσυρση του επίμαχου άρθρου και αναμένει την έναρξη ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και δίκαιου ΕΚΠΥ, προς όφελος των ασθενών και των ασφαλισμένων, και τη διασφάλιση της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασής τους στη φαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, θα προσφύγει κατά του επίμαχου άρθρου με όσα θεσμικά και νομικά μέσα διαθέτει. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να αποφασίζει την αποκλειστική διάθεση φαρμάκων πολύ υψηλού κόστους θεραπείας ή φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις από τα φαρμακεία του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα