Τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2019!

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με την αιφνίδια τροπολογία για ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και δημοτικώνΟι εθνικές κάλπες φαίνεται ότι κλειδώνουν για τον Μάιο του 2019, ύστερα από την κίνηση της κυβέρνησης να αλλάξει πάλι την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών ώστε να συμπέσουν (και) με τις ευρωεκλογές σε περίπου 10 μήνες… 

Με την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνεται πλήρως η «κυριακάτικη δημοκρατία», που είχε αποκαλύψει από τις 27 Μαΐου το σχέδιο του κ. Τσίπρα να προχωρήσει, μέσα από συνθήκες ακραίας πόλωσης, σε τριπλές εκλογές, σε μια προσπάθεια να διαχυθεί στις άλλες κάλπες η λαϊκή δυσαρέσκεια και να συγκρατήσει δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ!

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, με την κατάθεση της… μεταμεσονύκτιας «βουλευτικής» τροπολογίας 16 συριζαίων για ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών τον Μάιο του ’19, υπήρξαν πρωτοφανείς. Η τροπολογία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά αργά το βράδυ της Τρίτης στον «Κλεισθένη 1» και πρότεινε τη διενέργεια των επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την Κυριακή πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου του 2019.

Ωστόσο, οι βουλευτές μάλλον «μπέρδεψαν» τις Κυριακές, αφού μερικές ώρες μετά επανακατέθεσαν την τροπολογία, ζητώντας, αυτήν τη φορά, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών να διεξαχθεί μαζί με τις ευρωεκλογές. Είναι προφανές ότι η τροπολογία κάθε άλλο παρά πρωτοβουλία των βουλευτών ήταν, αφού συντάχθηκε σαφώς κατόπιν άνωθεν εντολής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη ρύθμιση για τις πολλαπλές εκλογές ζήτησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από τον υπουργό Εσωτερικών, φέρνοντάς τον σε απίστευτα δυσχερή θέση, αφού το νομοσχέδιό του όριζε πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του ’19.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, φανερά αμήχανος, μιλώντας στην ολομέλεια, αφού πρώτα αποδέχθηκε την τροπολογία, υποστήριξε ότι με αυτήν θα γίνει η μετάβαση από τον «Καλλικράτη» στον «Κλεισθένη» με πιο ομαλό τρόπο, δεδομένου ότι έχει δρομολογηθεί το μεγαλύτερο μέρος της θητείας των αιρετών.
Είπε ακόμη ότι με την τροπολογία δίνεται τέλος στην «υφέρπουσα φημολογία περί αντισυνταγματικότητας», από τη στιγμή που εκλογές τον Οκτώβριο θα σήμαιναν εκ των υστέρων πεντάμηνη παράταση της θητείας τους. Μιλώντας αργότερα σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, πάντως, ισχυρίστηκε ότι η τροπολογία ήρθε ως βουλευτική και όχι υπουργική, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιο γρήγορα, αφού οι υπουργικές χρειάζεται να περάσουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η αντιπολίτευση, όπως αναμενόταν, άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τον, αν μη τι άλλο, άθλιο τρόπο νομοθέτησής της, με τον Μάκη Βορίδη να μιλά για «ταραγμένο μυαλό» και «διανοητική ταραχή» Τσίπρα. Καταλόγισε ακόμη στην κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί την Αυτοδιοίκηση «με τον πιο αισχρό τρόπο» για τους μικροκομματικούς σχεδιασμούς της, ενώ σε ανάλογες καταγγελίες προχώρησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, κόντρα προκλήθηκε και ανάμεσα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και στην ΚΕΔΕ, με την τελευταία να κατηγορεί τον κ. Τζανακόπουλο ότι «δεν λέει την αλήθεια» και πως ποτέ δεν έθεσε θέμα συνταγματικότητας του «Κλεισθένη Ι». Ο κ. Τζανακόπουλος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Γιώργος Πατούλης έχει προαναγγείλει πως θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την ακύρωση της ρύθμισης που αποσυνδέει τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Ψηφίζεται απόψε ο «Κλεισθένης 1»

Αύριο, Παρασκευή, θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 269.459 δικαιούχων οι επιστροφές φόρου εισοδήματος που δικαιούνται για το φορολογικό έτος 2017, όπως ανακοίνωσε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το συνολικό ποσό πληρωμής ανέρχεται στα 80.927.040,08 ευρώ.
Πρόκειται για την πρώτη εντολή πληρωμής που δίνει η ΑΑΔΕ, υπό την πίεση των πρόσφατων δημοσιευμάτων, τα οποία καυτηρίαζαν την τακτική να καθυστερούν οι επιστροφές και τελικά να συμψηφίζονται με τον ΕΝΦΙΑ. Η εντολή αφορά φυσικά πρόσωπα που υπέβαλαν φορολογική δήλωση έως τις 27 Ιουνίου, με αποτέλεσμα εκκαθάρισης πιστωτικό και κατά τον έλεγχο βρέθηκαν φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα. Η επιστροφή φόρου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς που δήλωσαν στο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017.

Για όσους δεν διαθέτουν λογαριασμό ή βρέθηκε σφάλμα κατά τον έλεγχο του δηλωθέντος αριθμού λογαριασμού η επιστροφή θα είναι διαθέσιμη από τις 20 Ιουλίου, με την προσκόμιση στην αναγραφόμενη τράπεζα της ειδοποίησης επιστροφής φόρου εισοδήματος, η οποία είναι ενσωματωμένη στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου που έχει εκδοθεί για το φορολογικό έτος 2017.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα