Επίθεση Τραμπ στη Μέρκελ για όπλα και ενέργεια

Η αντιπαράθεση Γερμανίας και ΗΠΑ σημάδεψε τη Σύνοδο του ΝΑΤΟΜε… άγριες διαθέσεις έφτασε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ -κάτι που έγινε σαφές από τη συνάντησή του με τον γ.γ. του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ. Μετά τα επιθετικά τσιτάτα και τα αινιγματικά tweets, ζήτησε ευθαρσώς διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών για τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας, την ώρα που οι περισσότερες χώρες δεν έχουν καταφέρει να «πιάσουν» τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες.

Ομως, πλην των δαπανών για την άμυνα -με αφορμή τις οποίες ο Τραμπ στο παρελθόν έχει ευθέως στοχοθετήσει την Ανγκελα Μέρκελ-, ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον του Βερολίνου και για την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία. 

«Είναι πολύ στενάχωρο όταν η Γερμανία κάνει τεράστιες συμφωνίες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με τη Ρωσία, την ώρα που υποτίθεται ότι παίρνουμε μέτρα προστασίας από τη Ρωσία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, δίνοντας με σαφήνεια το στίγμα της στάσης που θα τηρούσε και κατά τη διάρκεια της συνόδου – έχοντας όμως ως επόμενο σταθμό του το Ελσίνκι, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν χθες ότι τα ακριβή λόγια του προέδρου των ΗΠΑ ήταν «το Βερολίνο είναι αιχμάλωτο της Ρωσίας», καθώς το 60%-70% της ενέργειας προέρχεται από εκεί, ενώ ούτε ο αγωγός Nord Stream 2 δεν έμεινε φυσικά στο απυρόβλητο.

Σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει την τεταμένη κατάσταση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ παραδέχθηκε ότι τα μέλη της συμμαχίας έχουν διαφωνίες σε πολλά ζητήματα, όπως ο ρωσικός αγωγός, ωστόσο υπογράμμισε ότι ο οργανισμός είναι ισχυρότερος όταν είναι ενωμένος και ότι μόνο μέσω αυτής της οδού θα πετύχει και την αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Η τοποθέτησή του δεν φάνηκε να καθησυχάζει την καγκελάριο, η οποία διεμήνυσε σε οξύ τόνο ότι η Γερμανία «κάνει πολλά για το ΝΑΤΟ». Παράλληλα, απέκρουσε τις κατηγορίες του Τραμπ περί ρωσικής επιρροής λέγοντας ότι έχει προσωπική εμπειρία από το «πώς είναι ένα μέρος της Γερμανίας να ελέγχεται από τη Σοβιετική Ενωση». Η Μέρκελ επισήμανε επίσης ότι η Γερμανία λαμβάνει μόνη τις αποφάσεις της και είναι ανεξάρτητη στις πολιτικές επιλογές της.

Την κρίσιμη Σύνοδο των 29 ηγετών -οι οποίοι κατά κύριο λόγο συνοδεύονταν από τις συμβίες τους- απασχόλησε επίσης το ζήτημα των αμυντικών αδυναμιών του ΝΑΤΟ στην περιοχή μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, στον απόηχο των κατηγοριών της Μόσχας ότι ο οργανισμός έχει βάσεις κοντά στα σύνορά της. Πάντως, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος πετούσε προς το Βέλγιο, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωνε την έγκριση της πώλησης πυραύλων στη Βρετανία και τη Δανία.

Οι πωλήσεις αφορούν έως και 200 προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς στη Βρετανία, αντί περίπου 650.000.000 δολαρίων, και 28 πυραύλων του ιδίου τύπου στη Δανία, αντί περίπου 90.000.000 δολαρίων.

Θεανώ Καρούτα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα