«Βόμβα» για νέα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας

Οι δηλώσεις (που έτρεχαν να μαζέψουν) του επικίνδυνου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν!

Η συμφωνία με τα Σκόπια, που έλαβαν πράσινο φως από το NATO, άνοιξε την όρεξη σε όσους θέλουν να «κοντύνουν» τη χώρα μας Κατηγορίες για… μυστική διπλωματίαΗ Θέση μας: Εν όψει εθνικού ακρωτηριασμού

Διαβάστε επίσης:

►Aμετανόητοι! «Βόλεψαν» τη Ράνια στον ΟΟΣΑ

►Επίθεση Τραμπ στη Μέρκελ για όπλα και ενέργεια

►Το παρασκήνιο του «πολέμου» Ελλάδας – Ρωσίας!

►Ανοδος βάσεων σε Νομικές, Παιδαγωγικές Σχολές, πτώση σε Ιατρικές και Πολυτεχνικές

►Χιλιάδες πιστοί στον (δικό τους) άγιο Παΐσιο

►«Φυτεύουν» σε παρθένο χωριό κεραία τηλεφωνίας

►Τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2019!

Βόμβα από Χαν για αλλαγή συ νόρων Ελλάδας και Αλβανίας

Η Κομισιόν έσπευσε να μαζέψει όσα είπε. Μύδροι από Ν.Δ. για μυστική διπλωματία

 

Με μια νέα, ύποπτη και επικίνδυνη δήλωση ο γνωστός ανθέλληνας επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν ενεργοποιεί μια πραγματική βόμβα στον χώρο των Βαλκανίων, μιλώντας περί νέων συνόρων στα βόρεια της χώρας μας με αφορμή τις ελληνοαλβανικές σχέσεις!
Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται επισήμως κάτι τέτοιο, προκαλώντας έντονες ανησυχίες αλλά και αντιδράσεις λόγω των γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή. Μάλιστα, έρχεται σε συνέχεια της Συμφωνίας των Πρεσπών για τα Σκόπια, η οποία φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη στις δυνάμεις που επιδιώκουν να «κοντύνουν» τη χώρα μας.

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος έκανε αυτήν την τοποθέτηση την Τρίτη, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στο Λονδίνο. Η δήλωσή του προκάλεσε σάλο και άναψε φωτιές, αναγκάζοντας την Κομισιόν να τρέχει να τη «μαζέψει» και να προχωρήσει σε διευκρινίσεις.
Την ίδια ώρα η Ν.Δ. κατηγορούσε την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία», προκαλώντας την αντίδραση του Μαξίμου.

Στην ομιλία του ο Αυστριακός επίτροπος είπε: «Μετά τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος (σ.σ.: εννοεί τη Συμφωνία των Πρεσπών), εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό θα είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες».
Μετά τις έντονες αντιδράσεις οι Βρυξέλλες διόρθωσαν τον επίτροπό τους, με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνει ότι ο Γ. Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας – Αλβανίας αλλά στο θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ και στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις.

Για τους τσάμηδες

Ομως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αυστριακός παίζει στην ουσία βρόμικο παιχνίδι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων μας. Προ διετίας είχε επιχειρήσει να βάλει επισήμως θέμα Τσάμηδων στην ατζέντα των συνομιλιών Κοτζιά – Μπουσάτι. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο χαιρέτισε τη συμπερίληψή του στην ελληνοαλβανική ατζέντα. Τελικά τέτοιο θέμα δεν μπήκε, προκαλώντας τότε και την έντονη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Επίσης, είναι εκείνος που είχε προαναγγείλει τη συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων, την ώρα που οι συζητήσεις εμφανίζονταν ακόμη σε εκκρεμότητα…

«Εμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία. Καλούμε τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ. Απαντώντας, κυβερνητικές πηγές παρέπεμπαν στη διάψευση της Κομισιόν σημειώνοντας «η Ν.Δ. καταρρίπτει κάθε ρεκόρ γκάφας με καταιγιστικούς ρυθμούς» με το επιχείρημα: «Εσπευσε να υιοθετήσει την άστοχη δήλωση του επιτρόπου Χαν, για να βγάλει μία πύρινη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης».

Σε υψηλούς τόνους σχολίασε και ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛ., που έκανε λόγο για «τραγελαφική κατάσταση» στα θέματα αιχμής της εξωτερικής πολιτικής. «Η μία αντίφαση διαδέχεται την άλλη και έτσι η μία κρίση διαδέχεται την άλλη. Οσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και ας περιοριστεί στις αρμοδιότητές του» πρόσθεσε.

Σιγουριά από τον Ράμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας

Σίγουρος ότι η Ελλάδα και η Αλβανία «θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας» εμφανίστηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα μιλώντας στο ΑΠΕ. «Οπως ξέρετε, αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ μας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα όποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης» τόνισε και συνέχισε: «Είναι πολύ φυσικό και με κάποιον τρόπο μέσω της επίλυσης να φτάσουμε το επίπεδο των νορμάλ ανθρώπων, των μέσων πολιτών που έχουν ήδη ξεπεράσει το παρελθόν τους και έχουν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλον». Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στο Σκοπιανό.

Τα ανοιχτά μέτωπα στην ατζέντα των συζητήσεων Αθήνας – Τιράνων

Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας κομβικό σημείο για την επίτευξη της συμφωνίας είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και η χάραξη ΑΟΖ. Αυτή είναι η αφορμή την οποία χρησιμοποίησε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν για να εξαπολύσει τη «βόμβα» περί «αναδιάρθρωσης των συνόρων».

Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται ότι αποδέχεται τις αιτιάσεις των Αλβανών ότι η ΑΟΖ το 2009 έχει γίνει εν μέρει με λανθασμένο τρόπο. Κι αυτό συνιστά υποχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα Τίρανα, όπως καταλογίζει στην κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Η Αλβανία, από την πλευρά της, φαίνεται να παραδέχεται ότι δεν μπορεί να προβάλει αιτιάσεις σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα στα Διαπόντια νησιά (βορειοδυτικά της Κέρκυρας), δηλαδή στους Οθωνούς, στην Ερεικούσσα και στο Μαθράκι, αναγνωρίζοντας ότι έχουν πλήρη επήρεια και όχι μειωμένη λόγω «ειδικών περιστάσεων».

Αυτό για την κυβέρνηση είναι θετικό, αφού παραμένει ακλόνητη η θέση ότι το Καστελόριζο έχει πλήρη επήρεια και δεν υπάρχουν «ειδικές περιστάσεις», όπως ισχυρίζεται η Τουρκία. Οσον αφορά τα υπόλοιπα, η Αλβανία φέρεται ότι είναι διατεθειμένη να εξαλείψει από τα σχολικά βιβλία τον αλυτρωτισμό σε βάρος της Ελλάδας, ενώ οι δύο πλευρές εμφανίζονται να έχουν συμφωνήσει πως δεν υπάρχει θέμα Τσαμουριάς.

Σε εκκρεμότητα φαίνεται πως βρίσκονται τα θέματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και η έκδοση εφαρμοστικών διατάξεων του νέου νόμου περί μειονοτήτων, ενώ διασφαλίζονται τα στρατιωτικά κοιμητήρια.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα