Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Πόνοι στο κεφάλι, την κοιλιακή ή την θωρακική χώρα μπορεί να μην είναι τόσο αθώοι όσο πιστεύουμε. Παρότι τα ανευρύσματα δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα συμπτώματα, πολλές φορές ένας έντονος, ξαφνικός πόνος ειδικά σε περιοχές που υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να αποτελεί ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.

Τι είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής;

Η κοιλιακή αορτή αποτελεί  την μεγαλύτερη αρτηρία που μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Με την πάροδο του χρόνου το τοίχωμα της κοιλιακής χώρας εξασθενεί. Παράγοντες που ενοχοποιούνται για αυτή την διαδικασία είναι η χρόνια υπέρταση, το κάπνισμα, η υπερχοληστεριναιμία κ.α.

Το ανεύρυσμα συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα και όταν υπάρξουν εκδηλώνονται σαν πόνος στην κοιλιακη χώρα, το θώρακα και την οσφύ. Η ρήξη του ανευρύσματος οδηγεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε θάνατο.

Διάγνωση και θεραπεία

Αρχικά ο αγγειοχειρουργός προχωρά σε ψηλάφηση στην περιοχή της κοιλιακής χώρας και η διάγνωση επιβεβαιώνεται με υπερηχογράφημα. Για να επιλεγεί το είδος της επέμβασης γίνεται και αξονική αγγειογραφία.

Όταν το ανεύρυσμα είναι μεγάλο ή αυξάνεται σε διάμετρο, τότε η θεραπεία είναι επιτακτική. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ανοικτή χειρουργική επέμβαση ή με ενδαγγειακή θεραπεία, κατόπιν συνεννόησης ιατρού και ασθενούς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα