Φθινόπωρο με τα 53α Δημήτρια

Τον πρώτο λόγο έχει ο πολιτισμός μέσα από συναυλίες, εκθέσεις και παραστάσειςΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Πάνω από 50 χρόνια πέρασαν, και φέτος έρχονται με φόρα για να μας χορτάσουν θέατρο, μουσική, χορό, performances, εικαστικά, συνέδρια, δράσεις και εκδηλώσεις. Τα 53α Δημήτρια θα αποτελέσουν το πολιτιστικό γεγονός του ερχόμενου φθινοπώρου.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου ως την 21η Οκτωβρίου η πόλη, οι άνθρωποι και οι τέχνες θα συναντηθούν, θα συνυπάρξουν και θα μας συνοδεύσουν στις πιο όμορφες εμπειρίες. Στο βασικό πρόγραμμα των φετινών Δημητρίων θα απολαύσουμε από συναυλία στα Συμμαχικά Νεκροταφεία μέχρι projects, performances, εκθέσεις και εκδηλώσεις στη Ροτόντα, στο Αλατζά Ιμαρέτ, στο Δημοτικό Θέατρο Ανετον, στο λιμάνι, στα Σφαγεία, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Βαφοπούλειο και το Γενί Τζαμί. Θα δούμε το ζωντανό θέατρο του 1968, θέατρο με άρωμα από Δανία, Ουγγαρία και Βέλγιο. Θα γνωρίσουμε την Catherine Bay και θα αγαπήσουμε συνεργασίες και βραδιές με το ΚΘΒΕ, το Μέγαρο Μουσικής, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων διοργανώνεται φέτος ένα νέο τμήμα που αφορά την τέχνη του θεάτρου. Εγκαινιάζουμε, λοιπόν, το πρώτο θεατρικό showcase με παραστάσεις όπως «Frida κι άλλο», «Εσύ: Τα στοιχεία», «Οιδίπους», «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας», «Mute», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το δαχτυλίδι της μάνας», «Relic», «After the campsite: Από δω κι εμπρός», «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας». Στο showcase θα παρευρεθούν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου από διάφορες χώρες, εξάγοντας με αυτόν τον τρόπο το θεατρικό ταλέντο σε χώρες που διατηρούν μια ξεχωριστή θεατρική παράδοση.

Οσο για την παράδοση και την ιστορία των Δημητρίων, τα λέει όλα με περιγραφικό τρόπο η Μαρίνα-Αιμιλία Κοντού μέσα από την έρευνά της: «Πρόκειται για μια απόπειρα “συγκόλλησης” και επιτομής δρωμένων, ανθρώπων και στιγμών από την ιστορία και τα αρχεία του σημαντικότερου πολιτιστικού θεσμού της Θεσσαλονίκης».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα