Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι

Πρόκειται για το μεγαλύτερο επικοινωνιακό αυτογκόλ στην ιστορία των οπτικοακουστικών σποτ που υπερασπίζονται κυβερνητικές αποφάσεις, νομοσχέδια, πρωτοβουλίες, επιτυχίες ή ακόμα και γκάφες. Είναι, αναμφίβολα, ένα ανέλπιστο δώρο του Αλέξη Τσίπρα στο σύνολο των αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Ο λόγος γίνεται για το εξωφρενικά προκλητικό βίντεο για την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών.

Οποιος το παρακολουθεί πρώτη φορά σχηματίζει την εντύπωση ότι πρόκειται για προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας ή κάποιου άλλου κόμματος που επιδιώκει να καταγγείλει την καταστρεπτική για το έθνος εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει όνομα, να χαρίσει εθνότητα και να προσκαλέσει σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. τα Σκόπια. Κι όμως, δεν πρόκειται για προβοκάτσια ούτε για φάρσα. Το βίντεο φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του πρωθυπουργού (αναρτήθηκε στους επίσημους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και των -στα σίγουρα αδαών και άσχετων με την πραγματικότητα- ανθρώπων που νομίζουν ότι αυτή η ανοησία θα αμβλύνει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης στην κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι...

Η κυβέρνηση και όσοι την υποστηρίζουν στο μέχρι πρότινος ατελέσφορο και τώρα έντονα αυτοκαταστροφικό «επικοινωνιακό» έργο της ολοκλήρωσε την αυτοϋπονόμευση με ένα κείμενο που συνοδεύει το βίντεο και όπου, μεταξύ άλλων κωμικοτραγικών, διαβάζουμε: «Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία προβλέπει τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή συνταγματική τους ονομασία. Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονές μας ως Μακεδονία θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” καθώς το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes - έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό». Το κατά πόσον είναι «erga omnes» η χρήση του εθνικά απαράδεκτου ονόματος φάνηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ο κατενθουσιασμένος Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανέφερε τη χώρα του ως νέτη σκέτη «Μακεδονία» και ουδείς ξένος ή Ελληνας αξιωματούχος αντιδρούσε σ’ αυτό το άκουσμα.

Το αποκορύφωμα της πρόκλησης της κυβέρνησης, που έχει χάσει πλέον κάθε επαφή με το λαϊκό αίσθημα, είναι η ακόλουθη παράγραφος του κειμένου που συνοδεύει το αξιοθρήνητο βίντεο: «Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια». Οποιος συνέταξε το κείμενο αλλά και όποιος το... πιστεύει θα εκπλαγεί μαθαίνοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, όποτε γίνουν.