Αλλάζει όψη η Αγίας Σοφίας με μοντέρνα πεζοδρόμηση

Στην πεζοδρόμηση του τμήματος της οδού Αγίας Σοφίας από την Τσιμισκή μέχρι τη λεωφόρο Νίκης προχωρά η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την «επιτυχία και την αποδοχή από τον κόσμο του τμήματος από Μακένζυ Κινγκ έως την οδό Τσιμισκή», όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά στη «δημοκρατία» στελέχη της. Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να εγκριθεί ο τρόπος δημοπράτησης του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 2.795.000 ευρώ, και εάν τελικά δοθεί το πράσινο φως η πεζοδρόμηση του παραπάνω τμήματος θα προχωρήσει μέχρι τα τέλη του 2018.

Το τμήμα του άξονα που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα αποτελείται από δύο διακριτές ενότητες. Συγκεκριμένα, από την οδό Τσιμισκή έως την οδό Μητροπόλεως θεωρείται εμπορικός πεζόδρομος, ως συνέχεια του ήδη κατασκευασμένου τμήματος, και από την οδό Μητροπόλεως έως τη Λ. Νίκης θεωρείται πλατεία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στο τμήμα Τσιμισκή – Μητροπόλεως ένα έγχρωμο «χαλί» από χυτό δάπεδο σε όλο του το μήκος, ενώ ένας αρμός «ποταμός» θα διατρέχει αξονικά τον δρόμο και ορίζει δύο περιοχές, τη δυτική ως αποκλειστική χρήση πεζών, την ανατολική με ζώνη ποδηλατοδρόμου και δυνατότητα διέλευσης οχημάτων εξυπηρέτησης. Δεξιά και αριστερά του πεζοδρομημένου τμήματος θα τοποθετηθούν δέντρα, φωτιστικά, καθιστικά, stands ποδηλάτων, περίπτερα και τραπεζοκαθίσματα.

Για το τμήμα Μητροπόλεως – Λ. Νίκης σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μια νέα πλατεία, η πλατεία Μητρόπολης. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην οδό Μητροπόλεως, στον χώρο που βρίσκεται μπροστά από τον Ναό του Γρηγορίου Παλαμά και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, προτείνεται η δημιουργία μιας γραμμικής πλατείας που περιγράφεται ως διευρυμένη «εκβολή» του άξονα προς τη θάλασσα. Μια σειρά από φωτεινές στήλες «αστικοί φάροι» στο κέντρο, κατά μήκος της πλατείας, θα συμβάλλουν, σύμφωνα με τους μελετητές, στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτής της περιοχής. Στην πλατεία Μητρόπολης θα διαμορφωθεί και μια υδάτινη επιφάνεια μήκους 22,8 μ. και πλάτους 1,5 μ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα