Κούβα: «Επανάσταση» στο νέο Σύνταγμα η αναγνώριση ατομικής ιδιοκτησίας

Πολλές ιστορικές αλλαγές φέρνει για την καθημερινότητα των πολιτών το νέο Σύνταγμα της Κούβας, με την ίσως πιο κομβική από όλες να προβλέπει και επίσημα την αναγνώριση της ατομικής ιδιοκτησίας.Η πώληση των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων είχε απαγορευτεί από τον Φιντέλ Κάστρο το 1959, αλλά επετράπη ξανά έπειτα από αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας το 2011.

Το νέο Σύνταγμα που -όπως μετέδιδε το BBC- πρόκειται να εγκριθεί με ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της χώρας την εβδομάδα που διανύουμε θα επαναβεβαιώνει, ωστόσο, ότι ο κεντρικός σχεδιασμός και οι κρατικές επιχειρήσεις αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη της κουβανικής οικονομίας. Ακολούθως, το προσχέδιο του Συντάγματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα για την τελική έγκριση. Αν «περάσει», όπως έγραφε η εφημερίδα «Granma», θα αντικαταστήσει το σημερινό, που είχε εγκριθεί το 1976 από το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο αναμένεται να παραμείνει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της Κούβας, με τις αλλαγές που θα προταθούν.
Ομως θα υπάρχει περιορισμός δύο διαδοχικών πενταετών θητειών για τους προέδρους, ενώ η εξουσία θα είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε πρόεδρο και πρωθυπουργό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα