ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Συνεννόηση στις αλλαγές του εκλογικού συστήματοςΑπό τον
Χρήστο Ξενοκώστα*

Στις προτάσεις της κυβέρνησης για την κατάτμηση των δύο μεγάλων περιφερειών της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, η αξιωματική αντιπολίτευση διά στόματος του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη ανταπάντησε θετικά και δημιουργικά. Είναι πράγματι αισιόδοξο ότι η πρόταση της Ν.Δ. είναι σαφώς πιο δημοκρατική και ουσιαστική, αφού προκρίνει το σπάσιμο όλων των περιφερειών της χώρας μας και μάλιστα σε πολλές και μικρότερες περιφέρειες. Στο ίδιο μήκος κύματος το ΚΙΝ.ΑΛ. αλλά και όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις πρεσβεύουν ανάλογες προτάσεις με αυτές της Ν.Δ., επιδεικνύοντας ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσουν άμεσα αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Γιατί είναι, όμως, σημαντικές και επιβεβλημένες αυτές οι αλλαγές στο εκλογικό μας σύστημα;

Οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες συνιστούν εστίες διαφθοράς και διαπλοκής. Απαιτούνται από τους υποψηφίους τεράστια οικονομικά ποσά και μεροληπτική προβολή από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να εκλέγονται, αλλά και να επανεκλέγονται. Συνεπώς, είτε οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι πλούσιοι και να προτίθενται να ξοδέψουν την περιουσία τους, προκειμένου να ικανοποιούν τις πολιτικές φιλοδοξίες τους, είτε να βρίσκουν χορηγούς πόρων και επικοινωνίας.

Επειδή, όμως, δεν είμαστε κοινωνία αγγέλων, οι χορηγοί δεν είναι φιλάνθρωποι, αλλά πρόθυμοι με το αζημίωτο. Σε αυτό το σημείο αναπτύσσεται η διαπλοκή εις βάρος της δημοκρατίας, της κοινωνίας, της Δικαιοσύνης και του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος αντιπαλεύει αθέμιτες πρακτικές και αναδεικνύονται οι ολιγάρχες ή οι νταβατζήδες της οικονομίας. Το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών σε πολύ μικρές περιφέρειες αφενός μεν καθιστά τη δημοκρατία πιο αντιπροσωπευτική, αφετέρου δε θα αναζωογονήσει το πολιτικό σύστημα με ικανούς και άξιους συμπολίτες μας, οι οποίοι αρνούνται όλα αυτά τα χρόνια να μετατραπούν σε φερέφωνα «νταβατζήδων» και να πολιτεύονται με αδιαφάνεια.

Οι πολιτευτές δεν θα χρειάζεται να ξοδεύουν μια περιουσία την οποία έχουν ή, ακόμη χειρότερα, δεν έχουν, προκειμένου να ασχολούνται με τα κοινά και να προσφέρουν με τις γνώσεις και την αξιοσύνη τους, σπάζοντας τα δεσμά της διαπλοκής και της αναξιοκρατίας. Η δημοκρατία και η πολιτική, όπως και κάθε τομέας δραστηριότητας, αξιώνει ικανότητες, αλλά και φαντασία στη δράση. Το αποστεωμένο πολιτικό σύστημα χρειάζεται επανεκκίνηση και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε αυτήν την κατεύθυνση θα το επαναφέρει σε νέα αφετηρία.

Είναι, λοιπόν, ιστορική ευκαιρία για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και κρυστάλλινη αλλά και έντιμη συναπόφαση για άμεση μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, αρχής γενομένης από τις επερχόμενες εκλογές. Ας γνωρίζουν, όμως, όσοι αρέσκονται να παίζουν «πολιτικάντικα» παιχνίδια ότι οι πολίτες δεν θα τους συγχωρέσουν και θα τους εξοβελίσουν σε περίπτωση που οδηγήσουν σε βατερλό μια τόσο σημαντική τομή για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας!

* Συγγραφέας, αρθρογράφος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα