Επίδομα ανεργίας και για τους επιστήμονες

Αφορά γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, αλλά οι όροι χορήγησης αποκλείουν τους περισσότερουςΕπίδομα ανεργίας 360 ευρώ τον μήνα δικαιούνται εφεξής οι νομικοί, οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι υγειονομικοί και οι μηχανικοί. Ωστόσο, οι όροι χορήγησής του, σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), μετατρέπουν τη λήψη του για ένα μεγάλο ποσοστό επιστημόνων σχεδόν αδύνατη. Η «δημοκρατία» αναλύει τις προϋποθέσεις με τις οποίες οι ασφαλισμένοι του τ.ΕΤΑΑ μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, οι οποίοι είχαν υποχρέωση υπαγωγής στο τ.ΕΤΑΑ. Μεταξύ άλλων, για τη χορήγησή τους απαιτούνται, σωρευτικά, οι εξής προϋποθέσεις:
• Συμπλήρωση τριών ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης εμμίσθου ή και ελεύθερου επαγγελματία στον τ.ΕΤΑΑ, στον οποίο υπάγονται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του βοηθήματος ή κατά τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας.

• Αποδεδειγμένη διακοπή επαγγελματικής δραστηριότητας ή ετήσιο καθαρό ατομικό φορολογητέο εισόδημα από επαγγελματική δραστηριότητα κατά το φορολογικό έτος που προηγείται του έτους υποβολής της αίτησης του βοηθήματος, που δεν υπερβαίνει το 60% του ποσού που αντιστοιχεί στον βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, αναγόμενο σε ετήσια βάση (4.219,77 ευρώ) και μη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας κατά το εξάμηνο που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης.

• Καταβολή της εισφοράς υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων για τουλάχιστον τρία έτη συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον πρώην τομέα του ΕΤΑΑ όπου υπάγονται, μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του βοηθήματος, ή κατά τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας.

• Το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά τα 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα να μην ξεπερνά αθροιστικά τα 30.000 ευρώ.
Το βοήθημα καταβάλλεται για τουλάχιστον τρεις μήνες. Η διάρκεια καταβολής του καθορίζεται από τον συνολικό χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου (τρεις μήνες χορήγηση επιδόματος για ασφάλιση από τρία έως και τέσσερα έτη και μέχρι εννέα μήνες βοήθημα για ασφάλιση τουλάχιστον 14 ετών).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα