«Αποκεφαλισμοί» για την NAMSA!

Οι εκβιασμοί των νατοϊκών με το χρέος των 8.000.000 και τον διαγωνισμό της Πυροσβεστικής για τα εναέρια μέσαΜέρος 5ο
Ερευνα:
Μαρία Παναγιώτου,
Ντίνα Ιωακειμίδου

Η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την NSPA (NAMSA), που τελεί υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, για τη συντήρηση των ιδιόκτητων μέσων πυρόσβεσης και την ενοικίαση ελικοπτέρων πυρόσβεσης, μετά την ανανέωσή της από τις επόμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για δυο συν τρία έτη, λήγει τυπικά τον Ιανουάριο του 2017. Οι αυθαιρεσίες του οργανισμού, η αδιαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και η κατάπτυστη τροπολογία που κυρώθηκε το 2012 από το ελληνικό Κοινοβούλιο, που ούτε λίγο ούτε πολύ ορίζει τη χορήγηση προκαταβολής ύψους 50% δίχως την κατάθεση εγγυητικής επιστολής, καθώς και την επιβάρυνση του ίδιου του Ελληνικού Δημοσίου με την καταβολή φόρων και χαρτοσήμων αντί της NSPA και των αναδόχων του έργου, όπως και οι εξωφρενικές επιλογές του νατοϊκού οργανισμού προκαλούν αντιδράσεις εντός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο λογαριασμός των 8.000.000 που η NSPA διεκδικεί από το Πυροσβεστικό Σώμα προκαλεί ισχυρές τριβές μεταξύ των δύο πλευρών. Και αυτό καθώς η Πυροσβεστική αμφισβητεί ευθέως την αναγκαιότητα ριζικής και δαπανηρότερης, επομένως, συντήρησης (σέρβις δωδεκαετίας) σε ελικόπτερα με εξαετή λειτουργία, ενώ διαφωνίες έχουν ανακύψει και στις συμβάσεις μίσθωσης των ελικοπτέρων.

Ο λογαριασμός

Μετά το 2012 οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ακολούθησαν απέφυγαν επιμελώς να θέσουν το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Ο λογαριασμός παραμένει σε εκκρεμότητα, με την Πυροσβεστική να αποδέχεται την αποπληρωμή περίπου της μισής οφειλής, ενώ, όπως διευκρινίζεται, από το σύνολο των 8.000.000 ευρώ τα 7.100.000 ευρώ αφορούν την τριετία 2012-14. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, κατήγγειλε με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις την ένταξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην NSPA (NAMSA). O δε αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας διαβεβαίωνε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για ανοιχτές και διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες στη μίσθωση των εναέριων μέσων.

Το 2016 όμως σημειώνονται δύο κομβικής σημασίας εξελίξεις στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η πρώτη έχει να κάνει με την επιλογή του νέου αρχηγού στο Πυροσβεστικό Σώμα, του Γιάννη Καρατζιά, τον Φεβρουάριο του 2016. Ο νέος αρχηγός, σε συμφωνία με την πολιτική ηγεσία, δρομολογεί τη διενέργεια ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μίσθωση των εναέριων μέσων.

Η ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος που αναρτάται στη Δι@ύγεια κάνει λόγο για τη μίσθωση: «Α. Επτά ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης μεσαίου τύπου, χωρητικότητας τουλάχιστον 4.000 λίτρων νερού, για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιπυρική περίοδο 2017, για χρονικό διάστημα εκατόν είκοσι (120) ημερών, προϋπολογισθείσας δαπάνης 6.000.000 ευρώ και με δυνατότητα χρήσης δικαιώματος προαίρεσης επέκτασης του συμβατικού αντικειμένου για το έτος 2018, σε ποσοστό 100%, προϋπολογισθείσας δαπάνης προαίρεσης 6.000.000,00 ευρώ, ήτοι συνολικού προϋπολογισμού δαπάνης 12.000.000 ευρώ.

Β. Τριών ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης βαρέως τύπου, με ενσωματωμένες δεξαμενές χωρητικότητας τουλάχιστον 7.000 λίτρων νερού, για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιπυρική περίοδο 2017, για χρονικό διάστημα εκατόν είκοσι (120) ημερών, προϋπολογισθείσας δαπάνης 11.000.000 ευρώ και με δυνατότητα χρήσης δικαιώματος προαίρεσης επέκτασης του συμβατικού αντικειμένου για το έτος 2018, σε ποσοστό 100%, προϋπολογισθείσας δαπάνης προαίρεσης 11.000.000 ευρώ, ήτοι συνολικού προϋπολογισμού δαπάνης 22.000.000 ευρώ».

Συσκέψεις

Το δεύτερο γεγονός αφορά την εκκρεμότητα των 8.000.000 ευρώ προς την NSPA. Οι ανώτατοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος αρνούνται εις το διηνεκές και σταθερά την καταβολή ολόκληρης της οφειλής.
Ομως τον Μάιο του 2016 στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού ΠΡΟΠΟ αρχίζουν οι συσκέψεις παρουσία του Δημήτρη Πετρίδη, νυν άμισθου συμβούλου του κ. Τόσκα και επικεφαλής την περίοδο εκείνη της ΝSPA, με τη συμμετοχή επίσης του έτερου συμβούλου του υπουργού, στρατηγού Παύλου Αδακτυλίδη, από την Κύπρο (πέρυσι μετατέθηκε στην Κύπρο), καθώς και του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Οι πιέσεις, οι φωνές και οι εκβιασμοί προς τα ανώτερα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για την αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού προς την NSPA δεν γίνονται πλέον κεκαλυμμένα αλλά ανοιχτά. Επίσης, αρχίζουν να τίθενται προσκόμματα στη διενέργεια της ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας, προκρίνοντας με κάθε τρόπο την υπαγωγή εκ νέου στις απόρρητες διαγωνιστικές διαδικασίες της NSPA (NAMSA). Tα εμπόδια που τέθηκαν για τη διενέργεια της ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας και τα οποία θα περιγράψουμε στη συνέχεια της έρευνάς μας απέφεραν καρπούς, με αποτέλεσμα τον Ιούλιο του ίδιου έτους με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού να ματαιωθεί ο διαγωνισμός.
Λίγους μήνες μετά ξηλώνονται όλοι οι έμπειροι αξιωματικοί του Π.Σ. που αντιτίθενται στην καταβολή του χρηματικού ποσού στην NSPA.

Παραίτηση με αιχμές κατά Τόσκα από τον Καρατζιά

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Καρατζιάς, μη αντέχοντας πλέον τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, παραιτείται.
Στην επιστολή παραίτησής του αφήνει σαφέστατες αιχμές προς το πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού ΠΡΟΠΟ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μη δυνάμενος (εκ χαρακτήρος) να υποκύψω σε προσταγές και επιθυμίες που είναι αντίθετες με τα πιστεύω μου, τις Αξίες και Αρχές μου. Εχοντας εξαντλήσει κάθε πρόσφορο και θεμιτό μέσο, προσπαθώντας και ενεργώντας με σκοπό τη διαφύλαξη του κύρους του θεσμού που υπηρετώ, αλλά και υπερασπιζόμενος την προσωπική μου Αξιοπρέπεια.
Υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου από το Αξίωμα του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να επιλεγεί νέος Αρχηγός, ο οποίος θα τυγχάνει της πολιτικής στήριξης και εμπιστοσύνης τόσο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όσο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης».

►Διαβάστε επίσης:

Μέρος 1οΜέγα σκάνδαλο με πυροσβεστικά ελικόπτερα!

Μέρος 2ο: Καταγγελίες για βρόμικες συμβάσεις

Μέρος 3οΔιαγωνισμοί χωρίς ίχνος διαφάνειας

Μέρος 4οΟμηροι στις διαθέσεις της NAMSA!

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα