Ελάφρυνση εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες

Ποια τα σενάρια που εξετάζονταιΤουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά σενάρια για τη βελτίωση του συστήματος υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εν όψει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (η καθαρογραφή της οποίας ήδη παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση), που -σύμφωνα με πληροφορίες- κρίνει αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος ανέφερε χθες ότι στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκονται τέσσερα σενάρια για την ελάφρυνση των ασφαλισμένων του τ. ΟΑΕΕ και του τ. ΕΤΑΑ, οι οποίοι δηλώνουν σχετικά υψηλά εισοδήματα και έχουν μεγάλες επιβαρύνσεις ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές, βάσει του νόμου 4387/2016. Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι στον ΕΦΚΑ καταβάλλει εισφορά έως 200 ευρώ το 87% των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων. Παλαιότερα, το ποσοστό ήταν 27%».

Τα κλιμάκια

Το πρόβλημα με τις υπέρογκες εισφορές, όπως υποστήριξε ο κ. Πετρόπουλος, παρουσιάζεται στα υψηλότερα κλιμάκια (με εισόδημα από 31.569 έως 70.420 ευρώ) που αντιστοιχούν στο 2% των ασφαλισμένων. Οσοι υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία, σύμφωνα με τον υφυπουργό, «καταβάλλουν παραπάνω από ό,τι με τους παλιούς κανόνες. Είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και να δημιουργηθεί ένας συντελεστής τέτοιος, ώστε οι εισφορές να προκύπτουν με πιο δίκαιο και αναλογικό τρόπο».

Ο κ. Πετρόπουλος έκανε γνωστό ότι το βελτιωμένο σύστημα υπολογισμού εισφορών θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2019.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα