Αποκλειστικό: Λάθος συντάξεις δίνει ο ΕΦΚΑ

Απίστευτη «βόμβα» από τον δικηγόρο (!!!) του ενιαίου Ταμείου Ανδρέα Κουτσόλαμπρο • Από 600 έως 4.200 ευρώ οι απώλιες!  Τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι Ερχεται νέα διεκδίκηση αναδρομικώνΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Λανθασμένες συντάξεις εκδίδει ο ΕΦΚΑ από το 2016 και μετά σε πολλές, ίσως και σε όλες τις περιπτώσεις δικαιούχων, οι οποίοι είχαν συνυπολογίσει πλασματικά έτη, σύμφωνα με καταγγελία-βόμβα του δικηγόρου και ενός εκ των νομικών του Ενιαίου Φορέα Ανδρέα Κουτσόλαμπρου! Οι απώλειες εν αγνοία των συνταξιούχων εξαιτίας αυτού του σκανδαλώδους λάθους δύνανται να κυμαίνονται από 600 έως 4.200 ευρώ τον χρόνο!

Το θέμα επισημαίνει με σχετικό άρθρο του ο δικηγόρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ανδρέας Κουτσόλαμπρος. Η καταγγελία του προέδρου της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι αφενός έχει κατά το πρόσφατο παρελθόν επιβεβαιωθεί για ανάλογες περιπτώσεις σφαλμάτων, τις οποίες ανέδειξε και στη συνέχεια επαληθεύτηκαν, και αφετέρου επειδή από το 1989 είναι νομικός σύμβουλος Ταμείων, ενώ σήμερα υπηρετεί τον ρόλο αυτόν ως προϊστάμενος του Γ΄ Τμήματος της Διεύθυνσης Νομικής Υποστήριξης (ΔΝΥ) του ΕΦΚΑ!

Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με τον κ. Κουτσολάμπρο, ο οποίος διευκρίνισε ότι από την ισχύ του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή από τα μέσα Μαΐου 2016 και μετά, «είναι λίαν πιθανόν όλες οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις του ΕΦΚΑ με πλασματικό χρόνο να είναι εσφαλμένες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ • Η Θέση μας: ΕΦΚΑ: Η κλοπή των συνταξιούχων

Επίσης, ο προϊστάμενος του Γ΄ Τμήματος της ΔΝΥ του ΕΦΚΑ τόνισε ότι το θέμα υπέπεσε στην αντίληψή του, με αφορμή τη σύνταξη με τον συνυπολογισμό δύο πλασματικών ετών ασφάλισης, η οποία αποδόθηκε σε δικηγόρο και η οποία ήταν μειωμένη κατά 100 ευρώ τον μήνα, σε σχέση με το ποσό που θα έπρεπε να είχε δοθεί εάν είχαν εφαρμοστεί σωστά οι σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016 και δεν υπήρχαν εσφαλμένες εγκύκλιοι. Γιατί υπολογίζονται λανθασμένα οι συντάξεις στις οποίες προσμετρώνται έτη πλασματικής ασφάλισης; Σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Κουτσόλαμπρου, συνυπολογίζονται, ενώ δεν θα έπρεπε, τα πλασματικά χρόνια στη διαμόρφωση του μέσου μισθού, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού της σύνταξης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο διαιρέτης και να μειώνεται το τελικό ποσό της σύνταξης.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τους συνταξιούχους; Με βάση την ανάλυση των στοιχείων που παρουσιάζει στο άρθρο του ο κ. Κουτσόλαμπρος, ανάλογα με τα πλασματικά χρόνια που συνυπολογίζονται για τη συνταξιοδότηση (7 πλασματικά έτη κατ’ ανώτατο όριο), οι απώλειες μπορεί να κυμαίνονται από 50 έως 350 ευρώ τον μήνα, δηλαδή από 600 έως 4.200 ευρώ τον χρόνο!

Το θέμα, φυσικά, είναι μείζονος σημασίας για τον κόσμο της εργασίας και φυσικά για τους συνταξιούχους.

Για τον λόγο αυτόν, τόσο η διοίκηση του ΕΦΚΑ όσο και οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι οφείλουν άμεσα να πάρουν θέση και να δώσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

Απροστάτευτοι οι δικαιούχοι απέναντι στα συνεχή σφάλματα

Απροστάτευτοι απέναντι στα τερατώδη έως και «εγκληματικά» σφάλματα είναι οι συνταξιούχοι. Με δεδομένη την απουσία κρατικών δομών παροχής πληροφόρησης, οι τρόποι για να ελέγξουν οι ίδιοι κατά πόσο η συνταξιοδοτική απόφασή τους κρίθηκε σωστά είναι δύο: Είτε να… μάθουν την κείμενη νομοθεσία και να κάνουν μόνοι τους υπολογισμούς είτε να προστρέξουν σε κάποιο δικηγορικό γραφείο και να ζητήσουν τον έλεγχο της σύνταξής τους, φυσικά… επ’ αμοιβής. Οσον αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα, μπορούν να αναμένουν εξελίξεις εκ των έσω, αφού ο κ. Κουτσόλαμπρος αναφέρει: «Το ζήτημα έχει γίνει γνωστό στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και αναμένεται η άμεση επίλυσή του».

Ο προϊστάμενος του Γ΄ Τμήματος της ΔΝΥ του ΕΦΚΑ ήδη έχει ενημερώσει αρμοδίως ότι «θεωρεί πως και η Φ.80000/οικ.60271/2195/23.12.2016 εγκύκλιος κινείται εκτός πλαισίου της διάταξης, ως προς την προσμέτρηση των ποσών, αλλά κυρίως η παραβίαση των ορισμών του Νόμου γίνεται με την πρόσθεση των μηνών πλασματικού χρόνου στον αυστηρά καθοριζόμενο από τον νόμο χρόνο πραγματικής ασφάλισης (από το 2002 μέχρι τη συνταξιοδότηση)».

—-

Το παράδειγμα του δικηγόρου που του πήραν 100 € τον μήνα

Απώλειες δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ μπορεί να έχουν (χωρίς να το ξέρουν) κάθε μήνα όσοι άρχισαν να λαμβάνουν σύνταξη από τον Μάιο του 2016. Ας δούμε ένα παράδειγμα λανθασμένης σύνταξης με συνυπολογισμό πλασματικών ετών:

Δικηγόρος με εξαγορά πλασματικού χρόνου δύο ετών, συνολικό χρόνο ασφάλισης 40 ετών και χρόνο «εξόδου» 16 Σεπτεμβρίου 2016 λαμβάνει κύρια σύνταξη 1.057,13 (384 εθνική και 673,13 ανταποδοτική). Το σύνολο των αποδοχών 314.705,01 ευρώ από τον Ιανουάριο 2002 έως τον Σεπτέμβριο 2016 διαιρείται από τον ΕΦΚΑ με 200,52 μήνες.

Ετσι προκύπτουν συντάξιμες αποδοχές 1.569,44 ευρώ. Ο ορθός τρόπος υπολογισμού, αναφέρει ο κ. Κουτσόλαμπρος, έχει ως εξής: 314.705,01 διά 177 μήνες (Ιανουάριος 2002 έως Σεπτέμβριος 2016). Το ποσό που προκύπτει (1.778 ευρώ) πολλαπλασιάζεται με συντελεστή αναπλήρωσης 42,89% (762,58). Η μείωση της σύνταξης του εν λόγω συνταξιούχου δικηγόρου από τον εσφαλμένο κατά τη νομική άποψη του κ. Κουτσόλαμπρου υπολογισμό είναι λοιπόν περίπου 100 ευρώ (762,58 αντί για 673,13).

Επεξήγηση

Οπως επεξηγεί ο νομικός του ΕΦΚΑ, στο άρθρο 28 του νόμου 4387/2016 αναφέρεται: «Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης των αιτήσεων συνταξιοδότησης που θα κατατεθούν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και εντός του 2016 ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται υπόψη ο μέσος μηνιαίος μισθός – εισόδημα κατά τις ειδικότερες λοιπές προβλέψεις του παρόντος άρθρου που προκύπτει από το έτος 2002 και έως την υποβολή της αίτησης».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσόλαμπρο, «από τη διατύπωση προκύπτει ότι το χρονικό διάστημα είναι αυστηρά καθορισμένο από το 2002 έως και την ημερομηνία συνταξιοδότησης. Αφορά χρόνο πραγματικό. Οχι πλασματικό!». Ομως, αποδεικνύεται ότι συνυπολογίζονται οι μήνες αναγνώρισης και τα ποσά που καταβλήθηκαν για αναγνώριση, ενώ «είναι προφανές ότι οι μήνες δεν μπορούν να προστεθούν, αλλά ούτε και τα ποσά που καταβλήθηκαν».

—-

Μόνο σε έναν φορέα πια η ασφάλιση ασθενείας

Κανένας δεν μπορεί από εδώ και στο εξής να είναι ασφαλισμένος, ταυτόχρονα, σε περισσότερους του ενός φορείς ασθενείας, σύμφωνα με νεότερη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, «στον ΕΦΚΑ δεν εντάχθηκαν οι οργανισμοί ασφάλισης ασθενείας: Τομέας Υγείας και Περίθαλψης του ΕΔΟΕΑΠ, Υγειονομική Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ, Ταμείο Υγείας της Εθνικής Τράπεζας, Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περίθαλψης Υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος και Λογαριασμός Υγείας του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών».

Συνεπώς, οι άμεσα ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι που έως το 2016 υπάγονταν σε αυτούς τους φορείς, μετά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2017 εξακολουθούν να υπάγονται σε αυτούς για παροχές υγειονομικής περίθαλψης (εξαιρούμενοι από την καταβολή εισφοράς στον ΕΦΚΑ ως μισθωτοί ή ως μη μισθωτοί για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ).

Στην περίπτωση που οι άμεσα ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι υπάγονται ταυτόχρονα στον ΕΦΚΑ και σε φορέα, κλάδο, τομέα ή λογαριασμό ασθένειας μη εντασσόμενο στο νέο Υπερταμείο, έχουν δικαίωμα επιλογής του φορέα όπου επιθυμούν να ασφαλιστούν.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα